Dorien de Vrieze (l) geeft de cheque aan Coby Louwerse. FOTO DANIËL WISSEL
Dorien de Vrieze (l) geeft de cheque aan Coby Louwerse. FOTO DANIËL WISSEL Foto: Daniël Wissel

De Mikke krijgt welkome donatie van Traas

MIDDELBURG – Het zijn moeilijke tijden door corona. Niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren. Dat merken ze bij stichting De Mikke in Middelburg, die jaarlijks honderden dieren opvangt. De aantallen lopen op, maar de middelen zijn beperkt. De gift van 1500 euro van Traas Ongediertebestrijding vorige week, is dan ook erg welkom.

DOOR DANIËL WISSEL

In het opvangcentrum in park Toorenvliedt in Middelburg vertelt Coby Louwerse van De Mikke omringd door tientallen dieren over de afgelopen maanden. Ook hier laat corona zijn sporen na. "Sinds maart zijn we dicht voor bezoek. Tot 1 januari zijn alle evenementen die niet met dierenverzorging te maken hebben afgezegd. We nemen geen enkel risico, want wie moet de dieren verzorgen als we besmet raken?"

Medicijnen
Door de coronacrisis zijn er minder donaties en inkomsten en dus is De Mikke maar wat blij met de gift van Traas Ongediertebestrijding, die Dorien de Vrieze donderdag kwam brengen. "De Mikke levert belangrijk werk en daaraan dragen we graag ons steentje bij", zei De Vrieze. Het geld besteden de medewerkers van De Mikke onder meer aan voedsel en medicijnen voor de dieren.

'Dierenstop'
Louwerse vertelt dat De Mikke nu al op het aantal opgevangen dieren zit dat ze normaal in een heel jaar heeft. Dat komt bijvoorbeeld door het warme, droge weer. "Er is weinig voedsel en water voor dieren. En door corona gingen mensen meer in hun tuin rommelen en brengen eerder diertjes naar ons." Daarbij wordt de egelpopulatie geteisterd door een nog onbekende ziekte. "We krijgen er soms wel twintig binnen op een dag. Dieren hebben geen eigenaar, maar ze zijn ook weer van ons allemaal. Iedereen heeft een zorgplicht." Toch werd er door de overcapaciteit - inmiddels vangen ze ruim 3000 dieren op per jaar - gedacht aan een ‘dierenstop’. "Het is zorgwekkend dat het door je hoofd schiet, want zo ver mag het natuurlijk nooit komen. Je hoort het ook van andere centra, dan schrik je wel. Maar we zijn voorzichtig met onze mensen."

Creatief
Over het algemeen heeft de stichting de beschikking over 25 vrijwilligers en ook stagiaires. Het is roeien met de riemen die ze hebben, maar iemand aan de poort ‘nee’ verkopen zal Louwerse nooit doen. "We moeten creatief zijn, maar het houdt een keer op. Straks hebben we hier het hele park nodig."

Knokken
Toen Louwerse zelf 34 jaar geleden begon bij De Mikke had ze nog het idee dat ze de hele wereld kon redden. Dat ideaal heeft ze snel losgelaten, maar men vergeet wel eens hoe belangrijk hun werk is, vertelt ze. "Elk dier dat hulp nodig heeft, moet dat krijgen."
In al die jaren zijn er stappen gezet voor de opvang van hulpbehoevende dieren, maar makkelijk is het volgens Louwerse nog steeds niet. "In 1986 hadden we geen telefoons, geld of verwarming. Door hard werken en knokken zijn we nu hier, maar gemeentes zien opvangcentra nog steeds niet als hun verantwoordelijkheid." Daarom is Louwerse blij met alle steun die De Mikke krijgt. "Het geeft een gevoel dat je het samen doet."[n]