Het Kerkmeesterschap
organiseer je samen

VEERE - Het project Kerkmeester in de Grote Kerk Veere vormt een bijzondere samenwerking tussen Stichting Exploitatie Grote Kerk Veere, CBK Zeeland en een bekende kunstenaar. De komende jaren zal een serie aan gevierde kunstenaars de taak van Kerkmeester naar zijn of haar hand zetten. Folkert de Jong is de eerste Kerkmeester. Vanaf 10 oktober is zijn installatie te zien in de Grote Kerk Veere.


De Kerkmeester neemt het gebouw van de Grote Kerk Veere als vertrekpunt en laat zich inspireren door lokale gezichtspunten, waardoor er verrassend werk ontstaat dat inhoudelijk sterk is. Het mag schuren, ongebaande wegen betreden, anders dan anders zijn. Puur en ruig.
Door de vragen die het werk van de Kerkmeester oproept, en door de unieke wijze waarop de bezoekers in het kerkgebouw letterlijk de kunstwerken ondergáán, komen beeldende kunst en bezoeker dichterbij elkaar.


Perfecte partner
“Wij werken graag met inhoudelijk samenwerkingspartners,” zegt Gert-Jan de Koster, directeur-bestuurder van de Grote Kerk Veere. “CBK Zeeland is voor onze de perfecte partner voor de Kerkmeester waarin we met Folkert de Jong een kunstenaar hebben gevonden met internationale faam.”


Samen sterker
“De samenwerking tussen de Grote Kerk Veere en CBK Zeeland geeft beide partijen de kans om tentoonstellingen te realiseren die anders niet mogelijk zouden zijn,’’ zegt Kathrin Ginsberg, directeur-bestuurder CBK Zeeland. “Het project Kerkmeester geeft ons de kans om groter te denken en om (inter-)nationaal talent naar Zeeland te halen.”[n]