Monique Eskens met het bijzondere boek.
Monique Eskens met het bijzondere boek. Foto: De Drvkkery

Een avonturenroman én een historisch verslag

MIDDELBURG - Het personeel van De Drvkkery in Middelburg blijft nog even leestips geven. Dit keer is het de beurt aan Monique Eskens.

VAN ONZE REDACTIE


Zij komt deze week met ‘La Florida’ van Laila Lalami. “In 1527 vertrok een grote expeditie uit Andalusië om het zuiden van de Verenigde Staten te onderwerpen aan de Spaanse kroon. Binnen een jaar na de landing in Florida waren alle honderd paarden dood en nog maar vier mannen van de zeshonderd in leven. Onder hen was een tot slaaf gemaakte jonge man uit Marokko. Er wordt kort naar hem gerefereerd in een verslag van de expeditie, maar er is niets over hem bekend.”


Veroveraar

“Lalami geeft hem een stem in deze boeiende historische roman. Het dramatische verloop van de expeditie wordt vanuit zijn ogen beschreven en dat werkt heel goed omdat hij wel meedoet aan de expeditie maar geen veroveraar is. Hij heeft een bijzondere positie: de Spanjaarden zien hem niet voor vol aan (zijn ervaringen komen dan ook niet in de verslagen) en de Indianen zien hem niet als blanke. Het boek leest als avonturenroman én historisch verslag, een knappe prestatie.”

Meer informatie is te vinden op de website www.de-drvkkery.nl.[n]