Bezoekers kijken rond bij Tuinderij Plantalia. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Bezoekers kijken rond bij Tuinderij Plantalia. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Plantalia biedt zwarte tomaten, Syberische kool en meer

RITTHEM – De open dag bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia in Ritthem is goed bezocht. Belangstellenden kwamen kijken naar de tuinderij die in juni startte, onder leiding van Karin Körver.


DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE


Bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia groeien groentes op het land die in de supermarkt niet te koop zijn, zoals palmkool, zwarte tomaten, Syberische kool en zomerpostelein. Daarnaast groeien er tientallen bekende groenten en zelfs galiameloenen op de tuinderij. Iedere week mogen de aandeelhouders hun portie zelf oogsten. Er is ruime keuze uit verschillende soorten knollen, blad-/stengelgewassen en vruchtgewassen, zoals tomaten, courgettes en bonen. Tussen de heuvelbedden met kruiden geurt het naar tijm en basilicum en insecten vliegen af en aan naar de bloemen.

Onhaalbaar
Bezoekers zijn er ook volop tijdens de open dag van de tuinderij. “Het is leuk om zoveel mensen te ontvangen en te mogen vertellen wat we hier doen,” zegt Karin Körver, de initiatiefneemster van Plantalia. “We hebben lang gezocht naar een geschikte plek om een voedselbos te starten, maar dat bleek onhaalbaar in Zeeland. De grond is duur en het vraagt veel jaren voordat een voedselbos ver genoeg ontwikkeld is om ervan te kunnen oogsten. Een gemeenschapstuin geeft in korte tijd al veel resultaat.” De heuvelbedden zijn afgelopen voorjaar aangelegd met compost en biologische moestuinaarde. Binnen een enkel seizoen groeien er tientallen gewassen. “We gaan nog fruitbomen en fruitstruiken aanplanten,” vertelt Petra de Ruiter. “Ook komt er een manier om regenwater op te vangen, zodat we kunnen besparen op leidingwater.”

Betrokkenheid
De bezoekers zijn geïnteresseerd in het biologische concept. Lokaal verbouwd en zelf geoogst maakt dat je meer verbinding hebt met je eten dan wanneer je een klant-en-klaar maaltijd in de supermarkt haalt. De meewerkdagen hebben dan ook een dubbele functie. Enerzijds moet er veel gebeuren om het land te bewerken en vrij te houden van ongewenste plantjes, anderzijds is daar het sociale aspect, wat de betrokkenheid bij Plantalia en de gewassen vergroot. Sommige aandeelhouders vinden het fijn om elkaar te leren kennen. Meewerk mag, maar hoeft niet. Marry Enten (64) en Marili Kunnen (62) uit Middelburg zijn bij de open dag komen kijken. “Het is rustgevend om in de tuin te werken. Je ademt de frisse lucht en ziet hoe de planten groeien,” zegt Marili. Marry: “We hebben een eigen moestuin, maar als dat te zwaar wordt om te onderhouden dan is dit een prachtig alternatief om toch onbespoten en lokale groenten te eten.”

Proefmaand
Als aandeelhouder betaal je aan het begin van het seizoen een inleg, zodat er budget is om zaden en plantgoed aan te schaffen. Gedurende het jaar mag er elke week geoogst worden van hetgeen beschikbaar is. “Omdat dit het eerste jaar is – en de planten goed groeien – kunnen mensen zich nog aanmelden en tegen gereduceerd tarief aandeelhouder worden,” zegt Karin. “We hebben ook cadeaubonnen voor een proefmaand; om weg te geven of om zelf te proberen.”

Meer informatie
Meer informatie over zelfoogst- en pluktuin Plantalia, het inschrijfformulier en de prijzen is te vinden op
www.plantalia.nl.[n]