Teuntje en burgemeester Van der Zwaag bij de brandweer. FOTO ANNET EEKMAN
Teuntje en burgemeester Van der Zwaag bij de brandweer. FOTO ANNET EEKMAN Foto: Annet Eekman

Teuntje wint dagje op stap met burgemeester

MIDDELBURG – Teuntje Meijer (11) liep donderdag stage bij burgemeester Rob van der Zwaag van de gemeente Veere. Samen namen ze een kijkje bij de politie, brandweer en ambulancevoorziening.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

‘Het is hier op het strand zo lekker rustig, dat willen we graag zo houden. Dus liever geen vakantieparken meer bouwen.’ Zo eindigt het gedicht waarmee Teuntje de wedstrijd ‘Maak Veere mooier’ won. Haar vers verscheen op een ansichtkaart die naar Veerenaren is gestuurd om hen op te roepen de enquête over de omgevingsvisie in te vullen. Ook won ze de stagedag bij de burgemeester. Die begon bij het politiebureau Achter de Houttuinen in Middelburg, waar agenten vertelden over hun werk en verschillende wagens en motoren lieten zien. Ook maakte Teuntje een coronavergadering mee van Veiligheidsregio Zeeland, met alle Zeeuwse burgemeesters. Vervolgens wachtten brandweermannen Ben Koets en Gérard Teunissen de twee op bij de kazerne aan de Stromenweg in Middelburg. “In Zeeland hebben we 64 brandweerposten en circa 1200 vrijwilligers”, vertelde Teunissen. Teuntje kreeg een brandweerjas aan en een achttien kilo zware fles met ademlucht op haar rug. Zonder angst stapte ze met een veiligheidstuig in het bakje van de ladderwagen. 28 meter boven de grond kijkt ze uit over Walcheren en kan haar woonplaats Koudekerke zien liggen. Daarna mag Teuntje op het oefenterrein met de brandslang spuiten zo ver ze wil. “Het is niet zo zwaar, dat valt wel mee.” Het beroep van brandweervrouw spreekt haar aan. Jongeren met deze interesse zijn bij de jeugdbrandweer aan het goede adres. “Er is nog plek voor aspirant-leden", zegt Koets.
Als laatste bezoeken Teuntje en de burgemeester de ambulancepost. De veiligheidsdiensten zijn onderdeel van de omgevingsvisie die de gemeente Veere vormgeeft. “Met de enquête hopen we op input van de burgers,” zegt Van der Zwaag. “Teuntje gaf in haar gedicht aan geen grote vakantieparken te willen. Daar ben ik het mee eens. Het karakter van Zeeland mag niet ten koste gaan van toerisme. De balans is belangrijk, want toeristen blijven weg als er geen natuur meer is.”

Gedicht
Het gedicht van Teuntje:
Op het strand spelen,
we bouwen mooie zandkastelen.
Met een ijsje in de hand,
de wind door je haren,
lekker naar de zee staren.
De zee is prachtig,
maar ook zo machtig.
We houden de duinen sterk,
dat is echt ons werk.
Het is hier op het strand zo lekker rustig,
dat willen we graag zo houden,
dus liever geen vakantieparken meer bouwen
.[n]