Mieke Schouwenaar overhandigt cheque aan Marysse van de Plasse.
Mieke Schouwenaar overhandigt cheque aan Marysse van de Plasse. Foto: Hans Colijn

'Ik weet zeker dat Theo van boven trots meekijkt'

GOES - De tientallen Zeeuwen die de afgelopen maanden hebben meegedaan aan ‘Zeeland in Actie’ hebben bij elkaar 33.399 euro ingezameld. Mieke Schouwenaar, de vrouw van wijlen Theo Schouwenaar, overhandigde de cheque donderdag in de tijdelijke KWF-winkel in Goes aan Marysse van de Plasse van de organisatie.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De laatste was zichtbaar ontroerd. “Ik ben niet vaak stil, maar nu heb ik geen woorden. Ik ben verschrikkelijk vereerd dat ik zo’n mooi bedrag uit jouw handen krijg”, zei ze tegen de vrouw van Theo Schouwenaar, die de motor was achter de Delta Ride for the Roses en de edities van de landelijke ride for the Roses in Goes.


In gedachten

Eddy Bogaert, één van de organisatoren van ‘Zeeland in Actie’, noemde Schouwenaar een grote inspirator. “Wij hebben dit allemaal gedaan met hem in gedachten.” Bogaert vertelde dat het idee voor de actie is ontstaan op de crematie van zijn vriend in april. Daar raakte hij in gesprek met iemand van KWF, die zei dat de organisatie miljoenen misloopt door de coronacrisis. Grote evenementen als de Delta Ride for the Roses en Alpe d’Huzes kunnen namelijk niet doorgaan. “Ik heb geen miljoenen in mijn achterzak, zei ik. ‘Maar ik wil een ronde fietsen’.”

Bogaert fietste de Theo Schouwenaar-route van honderd kilometer en sponsorde zichzelf. Toen hij het er met zijn vrienden Martin Slingenberg en Ming Gilbert over had ontstond het idee voor de actie. Al snel sloten veel mensen zich aan. Zo fietsten Andrea van den Broek en haar man Erik van Rijswijk van Middelburg naar het noordelijkste punt van Nederland, fietste Michel Jumelet van Vlissingen naar Delfzijl en liep Peter de Vos duizend kilometer voor het goede doel.


'Het is fijn dat ik dit heb kunnen doen'


De laatste zamelde daarmee meer dan 4100 euro in. “Ik ben er zeer content mee. Het enthousiasme van de mensen om me heen was ontzettend groot.” De Vos hoefde niet lang na te denken om iets te doen toen hij hoorde over de actie. “Door corona vielen veel van mijn activiteiten weg en wandelen is een schitterende sport. Ik heb dit gedaan in mei, juni en juli, als alles in bloei staat. Ik heb mijn gedachten heerlijk kunnen verzetten en dingen gezien die je normaal niet ziet. Het is fijn dat ik dit voor het goede doel heb kunnen doen.”

Bogaert, Slingenberg en Gilbert zeiden tevreden te zijn met het resultaat. “Het was veel werk, want je moest met van alles rekening houden”, aldus Slingenberg. “Maar het was het waard. Het verbaast me hoeveel het heeft losgemaakt.” De deelnemers haalden 33.399 euro op. “In eerste instantie was ons doel 10.000 euro, maar dat hebben we meerdere malen naar boven moeten bijstellen. Het enthousiasme was overweldigend. We zijn daar ontzettend blij mee”, zei Bogaert. “Ik weet zeker dat Theo van boven trots meekijkt.”

De tijdelijke KWF-winkel in de Ganzepoortstraat heeft zaterdag de deuren gesloten. Het was een alternatief voor de collecte die dit jaar niet kon doorgaan. Er is 7500 euro opgehaald. In een collectebus zat nog eens 3234,50 euro. “Het is niet het bedrag dat we normaal met de collecte ophalen, maar we zijn zeer tevreden”, zegt Van de Plasse.[n]