Christiaan Mensinga doet bij de sponsortocht Vlissingen aan.
Christiaan Mensinga doet bij de sponsortocht Vlissingen aan. Foto:

‘Christiaan is met zijn sponsorrit een bron van inspiratie’

VROUWENPOLDER – De aandoening ‘ADCA’, die zijn spieren aantast, weerhoudt Christiaan Mensinga er niet van om iets voor zijn medemens te doen. Sterker nog, al twintig jaar lang rijdt hij in zijn rolstoel een sponsorrit van honderden kilometers. Voor de jubileumeditie trok hij langs de Noordzee en dan kan de Zeeuwse kust natuurlijk niet ontbreken.

DOOR DANIËL WISSEL

De nu 44-jarige Mensinga werd geboren met een beperking in zijn kleine hersenen. Toen hij in 2000 hoorde over de situatie in Kosovo, wist hij genoeg. "Waarom is er zo weinig aandacht voor de oorlog en genocide in dat land? Daaraan wil ik wat doen!" Het idee voor een sponsorrit was geboren. Dan kun je denken aan een paar kilometer, maar de inwoner van Voorthuizen pakt het graag groots aan. "Ieder jaar rol ik ongeveer 450 kilometer in mijn rolstoel, elke keer een andere route. Allemaal voor de wezen, weduwen en allerarmsten in Kosovo."

Jubileum
Voor de jubileumeditie stond de teller op 8600 kilometer. Deze aflevering moest iets bijzonders worden, vandaar dat Mensinga ging voor de Noordzee-Waddenzeeroute, een tocht van 535 kilometer. Door corona werd de rit twee maanden uitgesteld, maar op 11 juli klonk in Sluis het startschot. Arco de Visser is sinds drie jaar betrokken bij Stichting Chaïm, die strijdt tegen armoede in Kosovo. "Christiaan regelt het allemaal zelf. Van slaapplekken tot de uitgestippelde route. Van Vlissingen tot Vrouwenpolder liep ik met hem mee. Hij gaat hard, hoor." Na 28 dagen flink doorrollen werd het eindpunt, Bad Nieuweschans, bereikt. "Het was warm en de lucht was behoorlijk vochtig", aldus De Visser. In Groningen stonden leden van Chaïm hem op te wachten en dat was niet de enige verrassing voor de hoofdrolspeler. "Daar heeft hij heerlijk in het kuuroord gezeten. Lekker masseren en herstellen in de sauna."

Inspiratie
Via donaties proberen ze samen geld op te halen, onder andere voor studies, voedselpakketten of het renoveren van huizen. De teller staat op ruim achtduizend euro. Ze hopen dat er nog geld bijkomt. "Het doel was tienduizend, maar dat zou echt een topprestatie zijn. Dat heeft hij nog nooit gehaald." Na al die jaren, weet Mensinga nog allesbehalve van stoppen. "Hij ziet dit als een uitdaging en bijna een soort verplichting. Zolang zijn lichaam het volhoudt, blijft hij dit doen."
De Visser kan zijn bewondering nauwelijks onder woorden brengen. "Christiaan is een bron van inspiratie. Dat je ondanks een beperking mensen kunt helpen. Hij laat zien dat iedereen wat voor een ander kan doen." De Visser kent hem nu drie jaar en hij is blij met hun band. "Christiaan heeft een super goed hart en hij houdt echt van mensen."

'Hij gaat
hard, hoor!'


Het opgehaalde geld wordt via Stichting Chaïm over verschillende goede doelen verdeeld. Een deel brengt Mensinga zelf. "Ieder jaar gaat hij naar Kosovo, maar door corona is dat nu lastig. Dat vindt hij moeilijk, omdat hij heimwee heeft."
De plannen voor volgend jaar zijn ook al gemaakt. "Die route loopt van Brussel naar Amsterdam, de adressen worden al uitgezocht!" Doneren is nog mogelijk, via de website van Stichting Chaïm.[n]