Duel op de Spijkerbrug?

Het uitvechten van een duel maakt niet echt deel uit van de Zeeuwse cultuur. Nederlanders lieten het tweegevecht in de laatste eeuwen liever over aan de gepassioneerde Fransen en aan de Duitse adel die met een groot eergevoel was opgezadeld. Vielen er in Nederland duels plaats, dan was het meestal tussen officieren uit het leger. Het duel met dodelijk afloop waarvan de Amsterdamsche Courant van 17 februari 1748 berichtte, vond dan ook plaats tussen twee buitenlanders. Van de een, het slachtoffer, werd de naam vermeld: Gregory, de kapitein van het admiraalsschip van de Engelse vloot op de Westerschelde. De ander was de secretaris van datzelfde schip. De mannen die elkaar bevochten, kenden elkaar dus goed. Wat er tussen hen voorgevallen was en wie van tweeën de uitnodiging tot een duel aan de ander had gericht, weten we niet.

De Engelsen, bondgenoten van de Republiek der Nederlanden, versterkten met oorlogsschepen de vloot die de Zeeuwse eilanden moest beschermen tegen de Fransen die België en Staats-Vlaanderen hadden bezet. De kapitein die het duel niet overleefde moet Thomas Gregory zijn geweest, in dienst bij de Britse marine sinds 1723 en vanaf 1743 kapitein. Hij was gezagvoerder op de ‘Folkestone’, een schip van 31 meter lengte over de kiel dat 44 kanonnen aan boord had.Het krantenbericht vermeldt dat Gregory te Middelburg ‘met veel staetsie’ begraven werd. In de Nieuwe Kerk op 8 feburari 1748, aldus het begraafregister van Middelburg, dat ook vermeldt dat de overledene kapitein was. Als overlijdensdatum wordt 5 februari genoemd en als overlijdensplaats ‘Spijkerbrug’.

Dat laatste bewijst niet per se dat het duel op de Spijkerbrug is uitgevochten, hoewel dat natuurlijk wel zou kunnen. Het Middelburgse begraafregister noteerde behalve de straten waar de overledenen hadden gewoond, soms ook ‘over de Langeville brug’ of ‘aan de Vlissingse brug’.

Het zou kunnen dat Gregory’s schip in de buurt van de Spijkerbrug aan de kaai lag of dat hij daar na het duel een huis was binnengedragen en daar overleden. Zijn tegenstander, aldus, de Amsterdamsche Courant, was toen waarschijnlijk al vertrokken: hij was ‘met de vlugt ontkomen’.[n]