Michael Kluin van Atelier 8A.
Michael Kluin van Atelier 8A. Foto: Atelier 8A

Dynamisch Atelier 8A wil zichtbaar zijn in Domburg

DOMBURG - Atelier 8A in Domburg blijft in beweging. Er gaan mensen weg, er komen nieuwe bij. De kunstenaars laten zondag in het oude KPN-gebouw aan de Schelpweg, hun thuisbasis, zien wat ze de laatste maanden hebben gemaakt. Iedereen is welkom op de expositie.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Michael Johannes Kluin is de gangmaker achter het collectief dat van Domburg weer een kunstenaarskolonie wil maken. Met een tomeloos enthousiasme legt hij uit wat er de laatste maanden is gebeurd aan de Schelpwegn. “Kijk,” pakt hij een shirt van de Koninklijke Landmacht met het logo van Atelier 8A op de achterzijde, “we kopen deze gebruikt en maken er weer mooie spullen van. Het is prachtige merchandise, die past bij ons motto van reduce, reuse en recycle. Of neem deze lijsten”, wijst hij naar een verzameling oude schilderijen. “Ik heb die gekregen en ga er iets anders mee doen. Dat vind ik te gek.” Kluin heeft zich niet uit het veld laten slaan door de coronacrisis. “Ik heb verdrietige mensen gezien, maar zelf kijk ik wat er allemaal nog wel kan en richt me daarop.”

Hij heeft de afgelopen maanden veel geschilderd, is in gesprek gegaan met de ondernemersvereniging in Domburg over samenwerking, heeft zichzelf de kunst van het dj’en eigen gemaakt en is vrijwilliger geworden bij het Marie Tak van Poortvliet in Domburg, het museum waar hij volgend jaar exposeert met zijn foto’s. “Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Je doet iets terug voor deze plek die ons ook al veel heeft gegeven.” Bovendien ontmoet hij nieuwe mensen. Zo kwam hij in contact met Lisette Huizenga, die met haar 3D-werk is te zien in het museum. Zij raakte zo enthousiast werd van Kluin’s verhaal dat haar werk ook is te zien in Atelier 8A. Dat geldt ook voor werk van Middelburger Hans Bommeljé. “Dat vind ik geweldig. Het zijn allebei ervaren kunstenaars, die hun naam hebben gevestigd. Het maakt de groep nog diverser. Kluin is verder bezig met het inrichten van een ‘etalage’ in de Weverijstraat, net als het voormalige KPN-gebouw eigendom van Peter Bommeljé. “We willen meer zichtbaar worden voor inwoners en toeristen. Zie het als een soort dependance van Atelier 8A.” Vanaf zondag tonen de kunstenaars van Atelier 8A hun werk in het gebouw aan de Schelpweg. Iedereen is welkom vanaf 14.00 uur. Het atelier is daarna zes weken lang vanaf 12.00 uur open. Meer op www.atelier8a.com.[n]