De Grote Kerk in Veere.
De Grote Kerk in Veere. Foto: Nick Franken

VEERE - Het is een bijzonder jaar om met een bijzondere attractie van start te gaan. Vraag het Gert-Jan de Koster van de Grote Kerk in Veere. “Voor een nieuw initiatief hebben we het deze eerste zomer zeker niet slecht gedaan.”

De Grote Kerk in Veere is tegenwoordig een mix van kunst, cultuur en leisure. Bezoekers maken via animaties, projecties en soundscapes kennis met het roerige verleden van het monument.

Ook kunnen ze de toren beklimmen en zelfs abseilen. “Als mensen dat zien hebben ze echt iets van ‘wow!’ Toeristen zijn het gewend om tijdens hun vakantie een kerk binnen te lopen, even rond te kijken en weer weg te gaan. Bij ons is het anders. Je moet betalen, maar krijgt daar ook wat voor terug. Dit is helemaal nieuw. De combinatie is heel bijzonder.”

Veel ‘omdraaiers’, mensen die vertrekken als ze merken dat ze moeten betalen, zijn er niet geweest. Per week ontving de kerk zo’n duizend bezoekers. “We hebben hen gevraagd wat ze ervan vonden. Van de antwoorden willen we leren en bepaalde zaken bijstellen. Over het algemeen waren de reacties heel positief.”

De bezoekers merkten in de kerk weinig van de coronamaatregelen. “Het niet voor niets de Grote Kerk. Er is voldoende ruimte.” Dat is het voordeel van de organisatie. Ook bij concerten kunnen er met alle regels tussen de 160 en 170 mensen aanwezig zijn. “We kijken tevreden terug op deze zomer. Het is mooi dat we open zijn en met iets ontzettend positiefs bezig zijn.”[n]