Middelburg zet het mes in financiën

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg zet het mes in de financiën. Met een rigoureus bezuinigingsplan wil ze het tekort van tien miljoen euro doen verdwijnen.

DOOR EUGÈNE DE KOK


De gemeente staat al een paar jaar onder toezicht van de provincie. Het enorme tekort is ontstaan door de kosten van het sociaal domein. Van de bezuiniging van tien miljoen euro is dan ook zeven miljoen voor dat werkterrein. De miljoenen moeten worden gehaald door alleen nog de minimale hoeveelheid zorg te leveren en alles efficiënter in te richten. Ook zet de gemeente meer in op preventie, zodat dure zorg zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Daarnaast wil ze besparen op subsidies. Wie een bijdrage wil ontvangen in de toekomst moet bovendien zorgen dat ze bijdraagt aan de doelstellingen van het sociaal domein.

Verder komen onder meer de sluiting van dorps- en wijkhuizen ter sprake, het stopzetten van bijdragen aan samenwerkingen zoals Impuls Zeeland en Zeeland in Stroomversnelling en bezuinigingen op de eigen organisatie.        

Tot slot wil de gemeente de parkeertarieven en de onroerende zaakbelasting met twintig procent verhogen. Hiermee verlaat Middelburg de top van goedkoopste gemeente qua belastingdruk, al zetten meer gemeenten deze stap.

Met het bezuinigingspakket heeft Middelburg in 2021 een sluitende begroting. "Dat doen we niet alleen omdat de toezichthouder dat eist. Wij doen dat, omdat dat voor onze gemeente nodig is."[n]