starterslening-medium
starterslening-medium Foto:

MIDDELBURG - Ron Kodde van de Samenwerking Belastingen Walcheren en Schouwen-Duiveland ziet de woz-waarde al jaren stijgen.

Het is niet dat de organisatie daar zelf verantwoordelijk voor is. De waarden worden via een model berekend. “Het komt erop neer dat alle verkopen van woningen worden verzameld en geanalyseerd. Met de marktgegevens worden woningen gewaardeerd. We houden rekening met zaken als de grootte, bijgebouwen en het bouwjaar, maar ook met de kwaliteit en ligging”, legt Ron Kodde uit. “Als de huizenprijzen stijgen, volgt de waarde deze trend. Dalen de huizenprijzen, dan zal de woz-waarde ook dalen.”

Dat laatste is lang geleden. De prijzen stijgen al jaren door krapte op de woningmarkt, lage hypotheekrentes en economische groei tot begin van dit jaar. Lang niet iedereen is blij met een hoge woz-waarde, omdat ze dan meer onroerende zaakbelasting moeten betalen. “Het aantal mensen dat bezwaar maakt is de laatste jaren redelijk gelijk gebleven", zegt Kodde. "Wel zien we dat steeds meer bureaus burgers benaderen om bezwaar te maken. Het lijkt erg gemakkelijk, maar het kost de gemeenten veel geld. Het resultaat is echter voor inwoners hetzelfde. Als de woz-waarde te hoog is, verlaagt de gemeente die in de bezwaarfase, ongeacht wie het heeft ingediend. Wij sporen inwoners aan om eerst contact op te nemen als er vragen of onduidelijkheden zijn. Ook gemeenten zijn namelijk gebaat bij een juiste woz-waarde.”[n]