Ludikhuize


MIDDELBURG - Jan Zwemer schrijft al jaren om de week een column in Weekblad de Bode. Hieronder volgt nummer 297.

Het is maar een kleine familie, de Ludikhuizes. Oftewel Ludekuze, zoals we hier zeggen. Jo Ludihuize en zijn gezin woonden naast ons toen ik een kleuter was. Ik vond buurman Jo geweldig leuk, weet ik nog. Zijn familie woonde toen al zo’n honderd jaar in Oostkapelle, tenminste vanaf 1866.

Daarvoor en ook nadien nog wel woonden de meeste Ludikhuizes in Middelburg, overwegend als eenvoudige werklui. Hun stamvader moet een zekere Anthonie Ludikhuyze uit Veere zijn geweest, die in elk geval twee zoons had, de in 1769 geboren Bernardus en de iets oudere Arie. Bernardus Ludikhuize was smid te Zanddijk en het smidsvak schijnt ook door nakomelingen van hem in Zuid-Beveland te zijn uitgeoefend. Die hadden weer nakomelingen in Zeeuws-Vlaanderen, vooral in Hoek. Zij heetten echter officieel Ludekuize.

De overige Ludikhuizes, die op Walcheren bleven, waren veelal arme mensen. Dapper waren ze vermoedelijk wel. Sommigen van hen trokken overal naar toe waar werk te vinden was. Zo waren de kinderen van Willem Ludikhuize (1837), stamvader van de Oostkappelse tak, binnen een tiental jaren geboren in vier verschillende dorpen: Sint-Laurens, Serooskerke, Vrouwenpolder en Oostkapelle. De bereidheid om veel te verhuizen was, zeker bij de armsten, destijds gewoner dan later in meer welvarende tijden, maar mogelijk heeft ook de achtergrond als smidsfamilie nog meegespeeld. Smeden verhuisden makkelijk omdat ze als vaklui altijd wel aan werk konden komen, mits er een smidse vrij kwam. Vermoedelijk kwam de eerste Ludikhuyze op Walcheren dan ook uit een heel ander deel van de Verenigde Nederlanden. De naam Luttikhuise(n) kwam vóór 1800 voor op de oostelijke Veluwe en in enkele Hollandse steden, de naam Luttikhuysen in De Bilt en in Haarlem. Tenminste één lid van een Amsterdamse familie Ludikhuize stak de Atlantische Oceaan over, in 1957. Hij belandde in Californië waar tot nu een heel stel Ludikhuizes wonen. De Ludikhuizes waren op dat moment een overwegend Zeeuwse familie. Van de 46 Ludikhuizes die bij de volkstelling van 1947 in ons land leefden, woonden er 29 in Zeeland, zeven in Noord-Holland en zes in Den Haag. Nog steeds wonen de meesten in Veere en Middelburg. Leve de Ludekuzes.[n]