cd cover
cd cover Christian Triebert

Bijdragen CD 'Aangenaam klassiek actie 2020'

MIDDELBURG - Ook dit jaar vindt de landelijke Aangenaam Klassiek Actie 2020 weer plaats en wel van 2 oktober tot 1 februari 2021. Tijdens deze actie is een aantal cd’s van verschillende klassieke platenlabels tijdelijk tegen een aanzienlijke korting verkrijgbaar. Van het label Zefir, dat in Middelburg gevestigd is, zijn de volgende drie producties geselecteerd.



Stelle Lucenti, een gloednieuwe productie met vocale muziek van Claudio Monteverdi en tijdgenoten (eind 16de en begin 17de eeuw), die heel goed het muzikale proces laat horen van vocale muziek naar wat zich in die tijd tot opera zou ontwikkelen. Te beluisteren in de gloedvolle vertolkingen van twee topsopranen, te weten Claron McFadden en Nora Fischer, begeleid door het oude muziekensemble La Sfera Armoniosa onder leiding van de luitist Mike Fentross.
Grote Archipel, deze cd met muziek van de in Kruiningen geboren Daan Manneke is voor 100 procent Zeeuws, de componist is een Zeeuw, de cd is vorig jaar opgenomen in Middelburg en de pianocyclus ‘Grote Archipel’ is een impressie van de zes Zeeuwse eilanden, waarbij de eeuwenlange strijd tegen het water een belangrijke rol speelt. Elk van de zes delen van dit werk is opgedragen aan een pianist, waar de componist een speciale band mee heeft, namelijk Geoffrey Madge, Hannes Minnaar (ook uit Zeeland!), Ralph van Raat, Jelena Basova, Kelvin Grout en Daniel Kramer. Deze zes pianisten spelen dit werk als een soort estafette. ’’Eén van de beste cycli van de afgelopen vijftig jaar’’.
Arvo Pärt: de complete werken voor viool en piano en voor pianosolo. Op deze cd horen we de Nederlandse pianist Marcel Worms en de Duitse violiste Ursula Schoch. Marcel Worms is één van de meest veelzijdige pianisten in Nederland en Ursula Schoch is sinds het jaar 2000 tweede concertmeester bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest. Pärt wordt algemeen beschouwd als componist van verstilde, religieuze en meditatieve muziek, maar op deze cd is ook zijn meer experimentele, bevlogen en soms zelfs agressieve, maar ook speelse en theatrale kant te horen.
De laatste twee producties zijn opgenomen in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg, bij kenners befaamd om zijn voortreffelijke akoestiek.
Van de genoemde muziek is op de bijbehorende promotie dubbel cd van elk van de drie cd’s een track te horen.
Meer info: Jakko van der Heijden 06-2879 9325; info@zefirrecords.nl.[n]

cd cover
cd cover