Danny Vera tijdens de eerste shows in de Oostkerk.
Danny Vera tijdens de eerste shows in de Oostkerk. Foto: Hans Colijn

Leo Hannewijk gaat met Oostkerk voor de gladiolen

MIDDELBURG - Leo Hannewijk ziet er ontspannen uit voor iemand in de geplaagde culturele sector. De directeur van de Oostkerk en Zeeuwse Concertzaal heeft het moeilijk gehad, maar kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. “Ik ben voor de tweede keer van nul moeten beginnen.”

DOOR EUGÈNE DE KOK


Leo Hannewijk geniet van zijn werk in de Oostkerk en Zeeuwse Concertzaal. De optredens van Danny Vera vorige week toonden volgens hem weer hoe mooi de Oostkerk als podium kan zijn. “De sfeer was fantastisch”, zegt hij. “De kerk is al intiem en Danny weet er echt een huiskamer van te maken. Je ziet de mensen echt genieten. Ze hebben weer zin om iets te doen en in de kerk kan dat, op een veilige manier. Net als in de Zeeuwse Concertzaal overigens.”

Net als andere culturele instellingen zijn de kerk en concertzaal maanden dicht geweest vanwege het coronavirus. Het was een keiharde klap, zeker voor een organisatie als de Oostkerk die geen subsidie ontvangt. “We waren net lekker bezig, toen kwam corona. Het was de dood of de gladiolen, maar op een gegeven moment hebben we gezegd: ‘We gaan er gewoon voor’.”

Hannewijk en het bestuur keken wat wel kon en kwamen met een pop-up restaurant in de zomermaanden en World Press Photo-tentoonstelling. “Eerst dachten we dat het niet mogelijk zou zijn, maar toen zijn we nog eens gaan kijken en hebben we ‘ja’ gezegd.” Mensen konden tijdslots reserveren. In drie weken bezochten ruim 4700 man de tentoonstelling. “En het mooie was dat je ook hier een mix van jonge en oude bezoekers zag, net als bij alle activiteiten die we organiseren.”


Verduurzamingen

Voor Hannewijk is het dan ook een uitgemaakte zaak dat de World Press Photo volgend jaar terugkeert. De komende is er nog een aantal (uitgestelde) concerten. Van december tot april is de Oostkerk dicht. Mede dankzij een financiële bijdrage van de gemeente Middelburg en een aantal donaties vindt er een aantal verduurzamingen plaats.

Daarna is de Oostkerk klaar voor de toekomst, al blijft er een lijst met wensen staan, zoals een inpandige toiletgroep, betere bewegwijzering en belichting van het monument dat iconisch is in de Middelburgse skyline. “We staan er nu goed voor. We krijgen geen subsidie, dus we moeten inkomsten hebben om de schoorsteen te laten roken. Gelukkig hebben we veel vraag naar huur.”

Voor komend seizoen heeft Hannewijk een vlekkenplan gemaakt, omdat er nog weinig zekerheden zijn. Hij hoopt opnieuw een paar grote namen te strikken en bezoekers mooie, bijzondere avonden te bieden. Daarnaast werkt hij aan een expositie over de rol van Middelburg in de slavenhandel. “Dat past bij Middelburg en zwengelt het debat aan. Zulk soort dingen hoeven niet per se in Amsterdam te gebeuren.” Hannewijk richt zich ook op de Zeeuwse Concertzaal. “Nergens in Zuidwest-Nederland heb je een ruimte met zo’n mooie akoestiek. De zaal staat daar tot ver buiten de provincie om bekend, zelfs in het buitenland. Dat weten te weinig Zeeuwen, heb ik het idee.”

Dit weekend treedt Danny Vera weer vier keer op in een uitverkochte Oostkerk. Daarna zijn er nog optredens van de Nederlandse Bachvereniging, de Leonard Cohen Tribute Band, Stef Bos, JP de Klerk, Michelle David and the Gospel Sessions en singer-songwriter Ed Struylaart, die afgelopen week een nummer heeft uitgebracht met Paskal Jakobsen en Peter Slager van Bløf. Meer op www.deoostkerk.nl.[n]