Zaterdag 17 oktober

Rommelmarkt

8:00 | Graanbeurs/Damplein

is er een Rommelmarkt op de Graanbeurs/ Damplein in Middelburg van 8.00-16.00 uur. Met een aantal kraampjes met antiek, curiosa, 2e hands spulletjes, kleding, boeken en lp’s. Toegang gratis.


Streekdrachten en Zeeuwse twist

11:00 | Polderhuis

van 11.00-16:30 uur is er in de tuin van het Polderhuis Walcherse streekdracht en producten met een Zeeuwse twist te koop. Authentieke Walcherse streekdracht, jakken, beuken en omslagdoeken. Een must voor mensen die Sjezenrijden of die op zoek zijn naar de originele streekdracht. Daarnaast verkopen de dames van de handwerkgroep ‘De mutsen’ eigen gebreide en gemaakte spullen. Super leuke producten met een Zeeuwse twist, denk hierbij aan een mondkapje of een keukenschort opgeleukt met Zeeuws schortenbont. Oma’s wollen sokken zijn deze dag ook te verkrijgen.


Van pulp tot papier

13:30 | Terra Maris

Op zaterdag 17 oktober is tussen 13.30 en 15.30 uur het activiteitenteam van Schoon Zeeland op Terra Maris en organiseert de activiteit ‘Van pulp tot papier’. Het belang van het recyclen van papier en ook andere spullen wordt uitgelegd. Honderden jaren geleden is men er achter gekomen dat je van bomen papier kunt maken. Maar we moeten zuinig zijn op onze bomen en niet te veel kappen. Je leert hoe je zelf papier kunt recyclen van oud papier. Vooraf is al papierpulp gemaakt en hiermee gaan de kinderen zelf nieuw papier scheppen. Reserveren is niet nodig.


Zondag 18 oktober

Herfstwandeling door de Manteling

10:30 | Terra Maris

Op zondag 18 oktober organiseert Terra Maris te Oostkapelle een herfstwandeling door de Manteling. Geen mooier licht dan op een herfstige ochtend. In het pal achter de duinen gelegen bosgebied hangt de melancholie met haar bijbehorende herfstgeuren. Geniet van het verkleurend blad, stilte en verre geluiden. De gids kent er ieder plekje! De wandeling start om 10.30 uur vanaf Terra Maris en eindigt om ongeveer 12.30 uur. Reserveren via www.terramaris.nl of via 0118 582620.


Concert ‘De Verstilling’

15:30 | Oostkerk

Concert op zondag 18 oktober in de Oostkerk in Middelburg, om 15:30 uur. ‘De Verstilling’ is een synergie van verstillende elementen uit de klassieke Indiase en Westerse muziek. Dit unieke trio presenteert bijzondere muziek die het contact met de innerlijke verstilling teweegbrengt. Judith van den Dool, mezzosopraan; Lenneke van Staalen, Indiase viool; Heiko Dijker, tabla, Rav drum. Benieuwd geworden? U kunt onze promovideo’s beluisteren en plaatsen boeken via www.soundsofstillness.com.


Sounds of Stillness

15:30 | Zeeuwse concertzaal

In de Zeeuwse Concertzaal treedt zondag 18 oktober het trio Sounds of Stillness op. Het is ‘een uniek trio wier bijzondere muziek de innerlijke verstilling teweeg brengt’. Het concert is een reis door klassieke, mystieke muziek uit India en het westen. Het trio bestaat uit mezzosopraan Judith van den Dool, Lenneke van Staalen op de Indiase viool en Heiko Dijker op de tabla. het begint om 15.30 uur in de Zeeuwse Concertzaal. Het optreden zou plaatsvinden in Oostkerk. Meer informatie en kaarten via www.deoostkerk.nl.

Maandag 19 oktober

Middagje Middeleeuwen

13:30 | Terra Maris

Op maandag 19 oktober tussen 13.30 en 15.30 uur organiseert Terra Maris een Middagje Middeleeuwen. In de middeleeuwen waren er ook Vikingen op Walcheren, wat toen nog Walichrum werd genoemd. Als we de verhalen moeten geloven waren het koelbloedige rovers die altijd maar op zee waren of plunderden. Maar hoe was het leven in Walichrum? Hoe woonden de Walichrummers en wat aten ze? Welke spelletjes speelden ze? Dit vind je allemaal in onze tentoonstelling, aansluitend kun je rond het Mottekasteel middeleeuwse spelletjes spelen, broodjes bakken en meer! Reserveren: niet nodig.


Dinsdag 20 oktober

Vreemde vogels

11:00 | Terra Maris

Op dinsdag 20 oktober staat het museum van 11.00 tot 15.30 uur in het teken van vreemde vogels! ‘s Ochtends tussen 11.00 en12.00 uur kun je tijdens de vogelsnavelquiz te weten komen welke vogel wat eet, dit kun je aan de snavel vaak al raden! Om 13.00, 14.00 en 15.00 uur kun je met een deskundige gids mee naar de zolder van het museum, naar ons ‘open depot’. Hier staan vele collectie-objecten, waaronder opgezette vogels, zoogdieren, fossiele botten etc. Onze gids vertelt graag over de bijzonderheden van één of meerdere soorten! Ook kunnen bezoekertjes tussen 13.30 en 15.30 uur met een pincet, vergrootglazen en skeletkaart braakballen uitpluizen. Wat stond er op het menu van bijvoorbeeld de mysterieuze kerkuil? Reserveren: niet nodig.


Woensdag 21 oktober

Strandjutten

10:30 | Terra Maris

Terra Maris organiseert op woensdag 21 oktober van 10.30 tot 12.30 uur de activiteit Strandjutten. Lekker struinen met de Jutter langs het strand op zoek naar natuurlijke en niet natuurlijke aanspoelsels. De Jutter geeft uitleg over de natuurlijke vindsels. Bijvoor­beeld over schelpen, doorboorde veenbrokken, eikap­sels van de wulk. Kortom over dingen, die anders misschien onopgemerkt blijven. Bij de niet natuurlijke vindsels hoort meestal wel een verhaal, leuk om over te fantaseren.......! Een echte Jutter stamt regelrecht af van de verzamelaars en kan dus alles gebruiken. De activiteit is voor alle leeftijden. Reserveren via www.terramaris.nl of tel. 0118-582620.


Herfst knutselen voor kinderen

11:00 | Polderhuis

Met de herfst voor de deur kunnen kinderen woensdag 21 oktober van 11.00 tot 16.30 uur knutselen in de tuin van het Polderhuis. Een vetbol voor een mus of een spreeuw. Kies je vogel maak een vetbol op maat door verschillende zaden te kiezen. Er kan ook een vogelhuisje getimmerd worden, zodat de vogels een plaatsje om te schuilen hebben deze winter. Daarnaast zijn er nog verschillende spelletjes om te doen. Er worden ook nog wafels en smouters gebakken.


Kruip onder de bast van de wilg

13:30 | Terra Maris

Kom op woensdag 21 oktober tussen 13.30 en 16.00 uur naar Terra Maris en ontdek wat een mand, roodgatje, griend, steenuiltje, aspirine, klomp en wilgenhaantje met elkaar gemeen hebben. Op verschillende plekken in de tuin kun je bekijken wat er allemaal van de wilg gemaakt kan worden en bij de mandenmaakster kun je zelf proberen om met wilgenteen aan een “muurtje” te vlechten. Geschikt voor alle leeftijden. Reserveren: niet nodig.