Naomi Goozen is inmiddels een ervaren yogalerares.
Naomi Goozen is inmiddels een ervaren yogalerares. Foto: Edwin Mijnsbergen

'Geen weg meer terug toen mijn atelier was omgebouwd'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad’ kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij’? In de rubriek ‘Zij zijn de stad’ zet Edwin Mijnsbergen bekende en minder bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Op zijn geheel eigen wijze beschrijft hij wie zij zijn, wat zij hebben met de stad en met hun stadsgenoten. Deze week: Naomi Goozen.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN


Als ik met Middelburgers afspreek doe ik dat bij voorkeur niet op maandagochtend half negen, maar in het geval van Naomi Goozen is er geen ontkomen aan. Als yogadocente wil ze niet alleen vertellen hoe ze haar werk doet. Ze laat het ook graag zien. Daarom spreken we een uur voor de eerste les van de week af, in een zaal op de vierde verdieping van het Van der Valk Hotel. Naomi werkt hier nog niet zo lang. Ook zij zag zich door de coronacrisis genoodzaakt dingen te veranderen in haar manier van werken. Pas in mei kon ze haar reguliere lessen weer oppakken, Eerst in de buitenlucht, thuis in de tuin en aan de oevers van het Veerse Meer. Na de zomer ging Naomi op zoek naar locaties met voldoende ruimte. Zo kwam ze uit bij Van der Valk. Begin 2021 opent een nieuw gedeelte, met onder meer wellness. De yogalessen passen daar goed bij.

Haar interesse in ‘lichaam, geest en ziel’ kreeg Naomi niet van de een op de andere dag. De weg naar een bestaan als yogalerares kende allerlei afslagen en kruispunten. "Voordat ik begon met mijn praktijk Nomi Yoga heb ik veel andere dingen gedaan. Ik kwam ter wereld in een klein plaatsje in Indonesië, waar mijn ouders werkten vanuit de zending. Toen ik negen maanden oud was keerden we terug naar Nederland. Ik groeide beschermd en onbezorgd op in Ritthem. Als meisje zat ik op turnen. Ik leerde mijn eigen lijf al op jonge leeftijd kennen. Na de havo ging ik naar de Willem de Kooning Kunstacademie. In 2001 studeerde ik af als modeontwerpster en styliste en ging ik in Amsterdam aan de slag bij Cars Jeans. Dat wereldje bleek me niet goed te liggen. Ik besloot naar Zeeland terug te gaan, omdat ik wist dat je daar altijd aan de slag kunt in de horeca."

Naomi belandde in café Tympaan op de Markt in Middelburg. Daar ontmoette ze haar man Dennis, die in 2003 Poolcafé Cue Action overnam en er The Roadhouse van maakte. Naomi hielp in de zaak, maar bleef ook haar eigen dingen doen. Ze maakte kleding in opdracht en werkte als vakdocent aan het ROC Zeeland en praktijkschool Het Bolwerk.

Dingen veranderden toen de kinderen werden geboren. Na de geboorte van hun dochter verkochten Dennis en Naomi The Roadhouse en na de geboorte van hun zoon besloot Naomi thuis te gaan werken. Ze gaf schilderles en verzorgde workshops. "Met twee kleine kinderen en een zaakje was het flink aanpoten. Als uitlaatklep ging ik naar de sportschool en ontdekte Body Balance. Dat vond ik heerlijk om te doen. Ik merkte dat het goed werkte als tegenhanger van mijn hectische bestaan. In 2010 ben ik samen met mijn zussen een cursus Mindfulness gaan volgen en met yoga en meditatie in contact gekomen. In 2017 begon ik met een yogaopleiding. Ik was helemaal verkocht. Na de opleiding ben ik yogalessen gaan geven. Na een tijdje ook op privébasis in mijn eigen praktijk. Toen ik mijn schildersatelier eenmaal had omgebouwd was er geen weg meer terug.”

Inmiddels is Naomi enkele opleidingen en samenwerkingsverbanden verder.[n]