De laatste column van Jan Zwemer

Wel, dit is dan de laatste van de driehonderd ‘stukjes’ die ik voor De Bode mocht schrijven. Natuurlijk zijn er in de loop van de afgelopen dertien jaar stukjes onafgemaakt gebleven, bijna altijd omdat ik te weinig gegevens had. Het is een bonte verzameling van anekdotes waarvan er hier twee volgen. Wanneer iemand er méér over weet, dan hoor ik het graag.

Eerst het verhaal van de peterolievondst in de zomer van 1908 in de welput van een zekere P.J.K. te Arnemuiden. Bijna het hele tweede halfjaar van 1908 dreef er een stinkende vloeistof in de welput achter het huis van K., die volgens deskundigen zuivere petroleum was. In stukken van de gemeente Arnemuiden wordt echter niets erover vermeld.

Het gemeenteverslag over 1908 geeft aan dat in de gemeente als drinkwater gebruikt wordt ‘goed en zuiver regenwater’ is. De olielaag nam volgens de krantenberichten uit zichzelf toe en werd dus uit de grond aangevuld. Van een wraakneming op de bewoner door het gooien van peterolie in zijn put lijkt geen sprake te zijn geweest. Het was zoveel peterolie, tientallen liters, dat die wel een lieve duit gekost zou hebben.

Er zijn zo’n tien krantenberichten over het geval. Een ervan vermeldt dat vier jongemannen, drie gemeenteambtenaren uit Zuid-Beveland en één te Arnemuiden, in september een concessie aanvroegen om ter plekke naar olie te boren. De petroleum bleek prachtig licht te geven, maar verder horen we er niet meer van.

Minder raadselachtig, maar wel vermakelijk is het verhaal dat enkele Zeeuwse kranten in het voorjaar van 1920 overnamen van ‘Le Figaro’, een bekend blad uit Frankrijk. Een dame uit Parijs, toen al het Mekka van de modewereld, was door een journalist gevraagd wat haar het meest bijgebleven was van een reis door Nederland. Wel, dat waren de lange rokken geweest van de meisjes in Middelburg. ‘Krijgt men daar dan nooit een modeblad?’

Van streekdracht had die juffer uit Parijs vast nog nooit gehoord. Wie nog een vraag heeft over een van mijn artikeltjes, dan kan hij of zij die altijd stellen. Ik heb alles nog op de computer en mijn gegevens zijn te vinden via mijn website www.janzwemerschrijft.nl.


Salu ee![n]