28-29-30-31 oktober

Stillevens in olieverf

9:00 | Atelier Hoed Gezien

Tijdens de Kunst- en Cultuurroute te zien tot 31 oktober. Stillevens in olieverf van Elsbeth de Kuyper-Rijken zijn te zien bij atelier Hoed Gezien, Nadorstweg 38 te Middelburg. Voor de compositie van deze twee schilderijen heeft Elsbeth de Kuyper-Rijken voorwerpen bijeen gezocht uit haar eigen verzameling. Deze bestaat uit een groot aantal schelpen, glas, oude gebruiksvoorwerpen van emaille, aardewerk, etc.Voor het ene schilderij heeft ze hier nog een roos aan toegevoegd, voor het andere een fles witte wijn opengetrokken. Meer informatie en foto’s: 0118 628930 of E: post@hoedgezien.nl


Expositie Breking van licht

13:00 | Galerie Bank

Tot 31 oktober exposeert Cor Hemmes met glaskunst in Galerie BANK Aagtekerke. Cor Hemmes (autodidact kunstenaar) maakt bijzondere objecten, geschikt voor zowel binnen als buiten. Hij werkt met verschillende materialen, waarbij de laatste jaren vooral de nadruk ligt op glas. De breking van het licht in glas fascineert hem mateloos. Stoer, teer, speels en eigenzinnig werk zoals bijvoorbeeld de “Zeeuwse-Zomer-Zonnen” en de “spiegel-spiraal”. Nieuw in het werk van Cor zijn de torso’s van gegoten glas en de zogenaamde ‘pâte du verre’ techniek.Galerie BANK is open van woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien met keramiek, beelden, glaskunst, grafisch werk en schilderijen. Toegang gratis en parkeergelegenheid aanwezig.


29-31 oktober

Twisted expositie met natuurlijke inspiratie

14:00 | Doopsgezinde kerk

Van 1 t/m 31 oktober wordt in de doopsgezinde kerk van Middelburg een expositie gehouden van werk van Inge De Belder en Corine Kisling, beiden woonachtig te Graauw, Zeeuws-Vlaanderen.Hoewel zij een totaal verschillende achtergrond hebben (De Belder is beeldhouwer en grafisch kunstenaar en Kisling is auteur en vertaler), hebben ze toch een gemene deler gevonden, een gemeenschappelijke inspiratiebron: de grillige structuren van bomen, schorsen en wortels. Onder de eerste, voor iedereen herkenbare vorm zien zij verborgen diepere lagen, andere structuren of bezielingen. Interessant is dat zij elk een totaal andere invulling geven aan die aanvankelijke gemeenschappelijke visie. De Belder maakt zwierige houtskooltekeningen op papier. Kisling “hertaalt” foto’s tot wonderlijke computercollages.Twisted van 1 t/m 31 oktober in de Doopsgezinde Kerk De Vermaning, Lange Noordstraat 62, Middelburg.Geopend op donderdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur.


Vrijdag 30 oktober

Satsang

19:30 |

Je wordt meegenomen door de Bijbel en de Koran, hun overeenkomsten, verschillen en vooral hun inspiraties en wijsheid. Via de gemeenschappelijke verhalen leggen we ook verbinding met de Bhagavad Gîtâ. In onze satsang spreken we over de betekenis voor ons dagelijks leven en onze persoonlijke ontwikkeling. We zien tijdens de studies dat deze bron geschriften ook inspirerend zijn voor kunst en muziek. Informatie: Sylvia Boonstoppel (06-5149 6099). In verband met Covid aantal deelnemers beperkt aanmelden per email of WhatsApp (bovenstaand nummer).


Zaterdag 31 oktober

Filosofie en Actualiteit

10:00 |

De actualiteit lijkt meer te polariseren dan ooit tevoren en het is best lastig om in de hectiek van de discussie kalm te blijven en de verbinding met je eigen waarden te behouden. Wat gebeurt er eigenlijk echt? Niet zozeer in de buitenwereld, maar in jou? Wat maakt dat je reageert zoals je reageert? En hoe kun je anders naar de situatie leren kijken als je huidige reactie je geen fijne energie geeft? In de oude geschriften wordt de mens beschreven als vol kracht en licht en in die mens sluimeren prachtige kwaliteiten. Door het inzetten van die kwaliteiten kun je je op een gezonde en harmonieuze manier verhouden tot situaties in de wereld. In deze studie koppelen we de wijsheden uit de oude geschriften aan de actualiteit van nu. Aan elke onderwerp wordt een spirituele kwaliteit gekoppeld (bijvoorbeeld bescheidenheid, moed, vreesloosheid, mededogen, mildheid, etc.). Je krijgt inzicht in wat deze kwaliteit inhoudt en hoe die je kan helpen om fijner om te gaan met de huidige situatie. Tot slot krijg je oefeningen mee om die kwaliteit in jouw bestaan levend te maken. Informatie: Alex Krappen 06-13432840. In verband met Covid zijn we genoodzaakt om het aantal deelnemers te maximeren. Aanmelden per email of WhatsApp (bovenstaand nummer).


Van pulp tot papier

13:30 | Terra Maris

Op zaterdag 31 oktober is tussen 13.30 en 15.30 uur het activiteitenteam van Schoon Zeeland op Terra Maris en organiseert de activiteit ‘Van pulp tot papier’. Het belang van het recyclen van papier en ook andere spullen wordt uitgelegd. Honderden jaren geleden is men er achter gekomen dat je van bomen papier kunt maken. Maar we moeten zuinig zijn op onze bomen en niet te veel kappen. Je leert hoe je zelf papier kunt recyclen van oud papier. Vooraf is al papierpulp gemaakt en hiermee gaan de kinderen zelf nieuw papier scheppen. Deelname: entree museum en reserveren is niet nodig. Zie website voor event. aanpassingen i.v.m. corona.



Rondleiding park Toorenvliedt

13:30 | Park Toorenvliedt

Het gebouw dateert uit 1726. Het park, in de Engelse landschapsstijl van eind 18de eeuw, is wat natuur- en cultuurwaarde betreft van groot belang. Wat is er in die bijna 300 jaar gebeurd? U kunt het zelf beleven samen met een natuurgids van IVN Walcheren die u veel kan vertellen over de natuur, de historie en de ontwikkelingen in het park. Zaterdag 31 oktober: Herfstkleuren. De excursie start om 13.30 uur. Vertrek vanaf de hoofdingang van het park aan de Koudekerkseweg nabij het landingsmonument; duur + 1½ tot 2 uur. Voor kinderen onder de 6 jaar en voor leden van IVN Walcheren is deelname gratis, kinderen tot 12 jaar betalen half geld. Vooraf verplicht aanmelden: secretariaativn@zeelandnet.nl. Maximum aantal deelnemers is 12. www.ivn.nl/walcheren


Zondag 1 november

Schilderijententoonstelling

13:00 |

Emily Niemantsverdriet tekent al haar hele leven. Sinds 2013 is zij gaan schilderen. Met verschillende cursussen en een jaar kunstacademie in Eeklo is zij haar stijl verder gaan ontwikkelen. Ze schilderde eerst vooral abstract en surrealistisch. Nu schildert ze vooral realistisch en met invloeden vanuit het buitenland, zoals dotpainting uit Australië. Op dit moment schildert ze het liefst onderwerpen vanuit het thema ‘Zee’. U bent welkom in het monumentale pand in de Verwerijstraat 51A in Middelburg. Emily Niemantsverdriet is dan ook zelf aanwezig.


Genieten van Kunst en Cultuur

10:00 | Atelier Hoed Gezien

Tijdens de Kunst- en Cultuurroute Middelburg krijgen kunstwerken een prominente plaats in het raam of etalage van de ateliers. Kunstenaar van de maand is Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede met drie aquarellen met verschillende onderwerpen. Met het delicate transparante kleuren palet, kenmerkend voor een aquarel, schildert Kees van de Wetering met verticale structuren en verspringende kleurvlakken een fantasie vertaling van het onderwerp. Een portret van de heer en mevrouw Flamingo, een gezicht op Venetië en een impressie met Klaprozen, geven een goed beeld van deze techniek. Tijdens de routezondag op 1 nov. t/m week 49 Eva Bonneur (schilderijen, acrylverf, inkt en potlood). Nadorstweg 38, 4333 AN Middelburg. Loop de route en volg de Kunst- en Cultuurvlaggen, kijk nieuwsgierig naar binnen en pak een plattegrond mee of kijk op www.kunstroutemiddelburg.nl


Kerk op schoot

15:00 | Nieuwe Kerk

Het zijn vieringen voor de allerkleinsten, belevingsgerichte diensten voor kinderen van 0 tot 4 jaar. Met deze vieringen maken deze kinderen kennis met Bijbelverhalen en de kerk. Doel is: een Bijbelverhaal te beleven met alle zintuigen. We vertellen het verhaal, afgewisseld met veel liedjes (op bekende peutermelodieën) en belevingsgerichte activiteiten. Belangrijk is ook dat kinderen op jonge leeftijd vertrouwd raken met liturgie en het kerkgebouw. Daarom vinden deze diensten plaats in ons eigen gebouw: de Nieuwe Kerk! Van harte welkom op zondag 1 november om 15.00 uur in de Nieuwe Kerk. Dan staat de gelijkenis van het verloren schaap centraal. Uiteraard zullen wij de Coronaregels die in deze tijd gelden, respecteren. Daarom moet je je opgeven voor deze dienst: kerkopschoot@nieuwekerkgemeente.nl.


Woensdag 4 november

Doe meer met je digitale foto’s via Google Foto’s

10:15 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Kom naar de workshop en leer hoe Google Foto's werkt, wat voor handige en leuke dingen je ermee kunt doen en hoe je foto's op verschillende apparaten kunt bekijken. Meedoen? Duur workshop: 2 uur. Maximum aantal deelnemers: 6. Meenemen: tablet, iPad of smartphone en oplader, inloggegevens Google. Aanmelden via de website.