Marga Gieles is thuis in Middelburg. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Marga Gieles is thuis in Middelburg. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Uit Middelburg wil ik nooit meer weg'

MIDDELBURG - De kreet ‘Wij zijn de stad' kent iedereen in Middelburg, maar wie zijn ‘wij'? In de rubriek ‘Zij zijn de stad' zet Edwin Mijnsbergen (minder) bekende Middelburgers in de schijnwerpers. Deze week: Margaretha Gieles.

DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

Als twintiger verslónd ik boeken over het bovennatuurlijke. In de bibliotheek liep ik altijd eerst naar de kasten met de SISO-rubriek 420: Psychologie en occulte wetenschappen. Het mystieke, transcendente, psychedelische: het intrigeert me al van jongs af aan. Mede daarom vond ik mijn afspraak met Margaretha Gieles best spannend. Ze presenteerde zaterdag haar nieuwste boek ‘Kleurpraat', een boek met kaartenset die je, op basis van chakrakleurdiagnostiek, inzicht geven in jezelf. Ik sprak Margaretha ("noem me maar gewoon Marga”) hierover in haar praktijk. Ze mag dan paragnost, medium en grondlegster van de chakrakleurdiagnostiek zijn, ze is ook ‘gewoon Marga': een nuchtere Middelburgse moeder die graag in de tuin werkt of een drankje drinkt op een terras. Een schrijfster is ze ook. ‘Kleurpraat' is haar zevende boek en zeker niet haar laatste. "Ik heb nog zoveel ideeën in mijn hoofd, die moet ik gewoon uitschrijven!”

Thuis

Marga kwam in 1960 ter wereld in Bergen op Zoom, als de jongste van vier kinderen. Vader was kunstenaar, moeder werkte in de zorg. Vakanties vierde het gezin regelmatig in Valkenisse. "De liefde voor Zeeland begon ik toen al te voelen. Ik was jaloers op jullie, omdat wij na een weekje weer naar huis moesten." Op haar 21e ging ze echt voor de bijl. "Ik studeerde aan het conservatorium en gaf les aan de muziekschool in Middelburg. Ik vond de stad fantastisch.” Drie jaar later kwam ze terug. "Ik was nog een beetje zoekende en besloot te stoppen met muziek, omdat ik graag de verzorging in wilde. Een baantje als receptioniste bij het Gasthuis in Middelburg was mijn opstapje, maar de ziekenhuiswereld beviel me uiteindelijk niet zo goed. Ik was dan ook blij toen ik de kans kreeg om als doktersassistente aan de slag te gaan. Dat werk heb ik jaren met veel plezier gedaan. Uit Middelburg wilde ik nooit meer weg. Ik had mijn thuis gevonden.”

Heldervoelendheid
In die periode manifesteerde Marga's heldervoelendheid zich. Als meisje had ze al vaak gemerkt dat ze meer zag en voelde dan de meeste anderen, maar ze begreep nog niet wat er precies aan de hand was en wilde ‘normaal' zijn. Ze las boeken over haar ervaringen, maar sprak er liever niet over. Dat veranderde in Middelburg. Uit de biografie op haar website: 'In de wachtkamer voelde ik aan wat patiënten mankeerden. De gevoeligheid werd later zo hevig dat ik er last van kreeg. De tijd was aangebroken om ermee te leren omgaan. Ik volgde een driejarige training tot paranormaal therapeut en in 1995 startte ik een praktijk in Middelburg.'

Terloops

Je merkt dat ze al 25 jaar ervaring heeft. Terwijl ze vertelt over ‘Kleurpraat', laat ze me zeven kaarten trekken en gaat in op allerlei zaken die belangrijk zijn in mijn leven. Ze doet het bijna terloops, maar het werkt. Op haar vragen hoor ik mezelf dingen vertellen die ik normaal gesproken alleen deel met mensen die ik beter ken. Dat dat haar zo eenvoudig lukt, maakt me nieuwsgierig naar hoe het zit met die helderziendheid, aura's en aanverwante zaken. We besluiten dat te bewaren voor een volgende keer. Ik kijk ernaar uit![n]