Afbeelding
Foto:

Bij Huiskes Boer Metaal staat koffie voor iedereen klaar

GOES - Of je nu met tien kilo metaal of met een vrachtwagen vol komt, je bent altijd welkom bij Huiskes Boer Metaal. “De koffie staat voor iedereen klaar”, zegt Piet Huiskes. Het familiebedrijf van hem, zijn vrouw Daniëlle en zonen Piet junior en Marius is onlangs verhuisd van de Nijverheidsweg in Kapelle naar de Scottweg in Goes.


DOOR EUGÈNE DE KOK


Huiskes Boer Metaal zit in het vroegere pand van De Ladderspecialist. “Het stond al een tijdje te koop, maar toen ik het bordje eenmaal zag, dacht ik: ‘Dat is perfect’”, zegt Piet Huiskes. De ondernemer was met zijn ‘honderd procent familiebedrijf’ op zoek naar ruimte, omdat het in Kapelle veel te klein was. Het lukte niet om daar uit te breiden. “We zijn hier enorm blij mee. We hebben veel meer ruimte, zitten centraal en particulieren die metaal komen brengen, kunnen als het slecht weer is binnen lossen. Het is een soort McDrive, alleen de hamburgers ontbreken”, lacht Daniëlle.


Dagkoersen

Huiskes Boer Metaal is aangesloten bij de Metaal Recycling Federatie. Zowel particulieren als ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Op de website van Huiskes staan de kilo- en stukprijzen van metalen. “We passen deze elke dag aan, aan de hand van de koersen”, zegt zoon Marius. “Openheid en duidelijkheid vinden we het belangrijkste”, zegt Piet. “In de supermarkt weet je wat iets kost. Hier moet dat niet anders zijn. Bij grote klanten doe ik dat ook. Zij weten wat iets kost en wat ik verdien. Ik leg alles uit. Ik wil open zijn.” Piet heeft het vak van metaalhandelaar van zijn vader geleerd. Hij begon kort na de oorlog met een bakfiets, breidde zijn bedrijf stukje bij beetje uit en hield het meer dan 55 jaar vol. Toen hij stopte, werkte Piet er al jaren. “Ik heb alles moeten leren, naast mijn vader.” Hij volgde tal van cursussen en behaalde certificaten om zich te scholen in het vak. Hij leerde ook veel in de praktijk. “Ik vier al jaren met een paar vrienden vakantie. We rijden dan op de motor door landen als Amerika en Mexico en bezoeken bedrijven in dezelfde business. Ik kijk hoe ze het daar doen, probeer van hen te leren en leg contacten.”

Die trips legden hem geen windeieren, want Huiskes is zowel nationaal als internationaal een speler van naam. Enerzijds voeren ze on- en offshore sloopprojecten uit, zoals onlangs bij een bedrijf in Kapelle waar twee machinetorens uit elkaar werden gehaald. Dit soort projecten zijn de specialiteit van Piet junior. "Hij is de doener. Hij ziet meteen hoe iets uit elkaar moet." Anderzijds is er de handel, van groot tot klein. "Vroeger verkocht ik mijn handel aan de handelaren, nu koop en verkoop ik het ook aan andere partijen.” Piet trekt daarvoor vooral op met Marius. "We hebben veel kennis in huis en zijn gespecialiseerd in bijzondere metalen met hoge legering, zoals het in vliegtuigen zit. Daar krijgen we regelmatig grote partijen van om te verwerken. Dat zijn klanten die speciaal naar Huiskes komen.”[n]