Stilstaan bij vrijheid

Afgelopen jaar stond Nederland stil bij 75 jaar vrijheid. 75 jaar geleden kwam er voor heel Nederland een einde aan de verschrikkelijke Tweede Wereldoorlog. Vanuit beelden en verhalen weten we wat voor verschrikkelijke tijd die oorlog was; geen vrijheid. Op 4 mei was er een indrukwekkende nationale herdenking op de Dam in Amsterdam. Onze koning sprak op die lege Dam een speech uit over wat vrijheid betekent: “Nu kunnen we zelf kiezen, toen werd er voor ons gekozen.”

Walcheren werd eerder bevrijd dan de rest van Nederland, vanwege de strategische ligging van de Schelde. Elk najaar staan we stil op verschillende plaatsen in de gemeente Middelburg bij deze oorlogstijd en haar slachtoffers. Op de Sloedam herdenken we de militairen die aan het begin en aan het einde van de Tweede Wereldoorlog hebben gevochten om Walcheren te bevrijden. In Nieuw- en Sint Joosland staat een mooi monument in de vorm van een duif, het symbool van vrijheid. Daar wordt stilgestaan bij de burgerslachtoffers uit deze tijd.

Elk jaar noemen de basisschoolleerlingen uit Sint Laurens de namen van de slachtoffers die op het monument staan. Mensen die hun leven hebben verloren in de oorlog. Een klein, maar indrukwekkend moment, waarin we stilstaan bij onze vrijheid. Het is belangrijk om blijven te herdenken, stilstaan bij deze mensen, stilstaan bij onze vrijheid.

In deze bijzondere corona-tijd is alles anders, ook de herdenkingen. Toch blijft het belangrijk om in deze tijd terug te denken aan de verschrikkingen van deze oorlog. Kiest u er deze week ook voor om stil te staan bij onze vrijheid?[n]