Anneke de Pagter krijgt haar lintje van de burgemeester. FOTO FRANS HANSE
Anneke de Pagter krijgt haar lintje van de burgemeester. FOTO FRANS HANSE Foto: Frans Hanse

Dubbel feest bij Dorpsvereniging Sint Laurens

SINT LAURENS – De voorzitter van Dorpsvereniging Sint Laurens, die vijftig jaar bestaat, is donderdag na de jaarvergadering verrast door burgemeester Harald Bergmann van de gemeente Middelburg. Hij had een bos bloemen en een lintje voor haar, want Anneke de Pagter–de Buck ontving een koninklijke onderscheiding voor haar inzet voor Sint Laurens.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het vijftigjarig jubileum van Dorpsvereniging Sint Laurens had een groot feest met receptie moeten worden, maar dat kon vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. De vereniging vierde het jubileum bescheiden tijdens de jaarvergadering. Anneke de Pagter–de Buck (71) zat de vergadering voor, zoals ze gewend is. Na het laatste agendapunt ging de deur van de zaal open en liep de burgemeester binnen. “Ik was verrast. Pas toen mijn kinderen en kleinkinderen ook binnen kwamen, kreeg ik een vermoeden van wat er ging gebeuren”, vertelt ze.

Verbindende factor

Anneke de Pagter ontving de koninklijke onderscheiding voor ruim dertig jaar vrijwilligerswerk bij verschillende organisaties. ‘Vanuit haar inzet voor het dorp blijkt zij keer op keer een verbindende factor tussen verschillende instanties’, aldus de gemeente Middelburg. Als penningmeester en begeleidster van de kinderdiensten in de hervormde kerk (sinds enkele jaren de Protestantse gemeente Sint Laurens) en als bestuurslid bij de dorpsvereniging heeft ze veel kunnen betekenen voor het dorp.

Bijdragen
“Ik ben geboren in Veere, maar woon sinds mijn trouwen, 46 jaar geleden, in Sint Laurens. Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een fijne leefomgeving.” Voor haar pensionering werkte zij op de afdeling boekhouding van een bank. Die kennis nam ze mee als penningmeester bij zowel de kerk als de dorpsvereniging, maar ook als webmaster. “Toen de computer kwam, ben ik gelijk meegegaan met de ontwikkeling. Als mediathecaresse op de CSW had ik daarvan veel profijt.” Eens per jaar geeft de dorpsvereniging een dorpskrant uit en De Pagter maakt deel uit van de redactie. “Als je alles opsomt klinkt het veel, maar dat valt eigenlijk wel mee. Ik vind het leuk om te doen. Ik werk met fijne mensen samen en hoop dat ik nog een aantal jaren mag doorgaan.”[n]