Lutem-leden planten hun linde. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Lutem-leden planten hun linde. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Lutem geeft Scoutcentrum Zeeland duurzaam cadeau

VEERE - Scouting Lutemgroep uit Middelburg plantte zaterdag een linde bij Scoutcentrum Zeeland in Veere. De boom is een cadeau ter ere van het 50-jarig jubileum van het centrum.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

2020 had een jaar vol festiviteiten moeten worden. Er stond onder andere een groot kamp op de planning, waarbij Zeeuwse scouts bij het centrum in Veere zouden kamperen. Alle festiviteiten zijn uitgesteld naar 2022, op één feestje na: het planten van bomen ging wel door.

Favoriet
De dertig vrijwilligers van Scoutcentrum Zeeland hebben in februari en begin maart al dertig bomen geplant. "Ze hebben daarvoor allemaal hun favoriete plekje op het terrein uitgekozen”, vertelt voorzitter Wouter Dert van Stichting Scoutcentrum Zeeland. "Iedere Zeeuwse scout heeft bijzondere herinneringen op het scoutcentrum liggen. Er worden fantastische avonturen beleefd, gave spellen gespeeld, grenzen verlegd en vriendschappen voor het leven gesloten.”
In het Hopman Vernielhuis worden groepskampen en trainingsweekenden gehouden, waardoor het scoutcentrum een plek is van Zeeuwse, en niet-Zeeuwse, scouts. "Eerder dit jaar vroegen we de scoutinggroepen of zij een boom wilden komen planten. Op die manier wordt het scoutcentrum nog meer een plek van ons allemaal. De Lutem is de eerste groep die een boom is komen planten. Dat vind ik super tof van die meiden.”

Linde
De Lutem koos voor een linde, omdat dit een stevige boom is, die oud kan worden. "Een linde is goed voor de biodiversiteit van de huidige beplanting”, vertelt voorzitter Eva van Hartevelt van Scouting Lutemgroep. Sinds jaar en dag zet de Lutem tijdens het ZeWaKa (Zeeuws Water Kamp) op veld acht haar tenten op. "De boom wilden we wel in de buurt van ‘ons' terrein planten. Hier langs het pad heeft de linde genoeg ruimte om groot te worden.” Het is toeval dat de boom een meisjesnaam draagt, maar voor de waterscoutinggroep voor meiden heeft dat toch iets extra's. "Toen we de vraag van Wouter kregen, vonden we het gelijk een goed idee. Een boom is een duurzaam cadeau waarvan we in de toekomst nog veel plezier gaan hebben. Iedere keer dat we op het scoutcentrum komen, gaan we even bij de linde kijken.”[n]