Groep 7 van Het Talent ontbijt gezellig samen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Groep 7 van Het Talent ontbijt gezellig samen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Ontbijten op school is gezellig en leerzaam

MIDDELBURG – Het Talent in Middelburg is een van de 75 Zeeuwse basisscholen die vorige week meededen aan het Nationaal Schoolontbijt. ‘Een betoverende tijd begint met een goed ontbijt’ is het thema van dit jaar. Docenten en leerlingen bespreken met elkaar het belang van goed ontbijten, onder het genot van een bruin bolletje, eitje en sinaasappelsap.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Het Talent is een Jeelo-school, wat staat voor ‘je eigen leeromgeving’. De kinderen werken in projecten en iedere zes weken staat er een ander thema. Het schooljaar begon met ‘Zorgen voor jezelf en anderen’ en nu werken ze met ‘Leren van personen van vroeger.’ “Normaal gesproken vieren we een projectopening en -sluiting”, vertelt schooldirecteur Henk Weemaes. “Door corona is dat niet mogelijk. Het zijn de momenten die jus geven aan het leren en dat missen we. Het Nationaal Schoolontbijt is een mooie manier om wel iets extra’s te kunnen doen.”

Vitamientjes
Juf Grazia opent net als andere dagen met haar groep 1/2 in de kring. Ze praten over ontbijten en over wat wel en niet gezond is. “In jus d’orange zitten sinaasappels”, zegt Hagar (5). “En vitamientjes”, zegt Juno (5) als ze de beurt krijgt. De kinderen hebben zelf een bord, beker en bestek meegenomen. De placemats hebben ze voor het kringgesprek mogen inkleuren. “Alles wat we doen met de kleuters doen we op een speelse, maar educatieve manier,” zegt juf Grazia. “Het schoolontbijt is een mooie gelegenheid om te praten over gezond eten, leren de tafel te dekken en nieuwe woorden te leren. Kinderen leren het meeste van doen.”

'Samen eten is
goed voor
groepsdynamiek'


Groepsdynamiek
Een jongetje zegt tegen de juf dat hij geen snijder heeft. Juf Grazia zakt op haar hurken en vertelt dat hij een mes mag lenen. "Samen eten doet iets met de groepsdynamiek. Ze kijken wat de ander eet en of zij dat misschien ook lusten.” Jay (4) houdt van komkommer en ei. Zijn tafelmaatje Sophie (5) weet dat Jay wel vaker komkommer mee heeft naar school. "Jij hebt het ook wel eens in je bakje”, zegt ze tegen hem, terwijl ze een hap neemt van haar broodje met appelstroop. "Ik eet thuis ook veel appelstroop. Dat vind ik lekker.” Meer kinderen houden van zoetigheid. Juno (5) ontbijt vaak met een boterham met chocopasta. "Mijn mama smeert mijn boterham en soms ook een cracker met chocopasta. Dat is niet gezond, maar wel lekker.”
In groep 7 verdelen de kinderen de eieren eerlijk. De klas heeft zes eieren en er zijn achttien kinderen. Na een rekensom weten ze dat ieder 1/3 ei krijgt. Mohammad (10) houdt wel van een eitje. "Als ik vrij ben van school ontbijten we met eieren, kaas, vlees en jam. Maar als ik naar school ga eet ik cornflakes.” Beert (9) eet yoghurt en Dinand (10) eet ‘gewoon' een boterham met kaas of worst. De kinderen zijn het gewend om samen te eten, want door hun continurooster lunchen zij op school. "Mijn oma eet haar avondeten tussen de middag,” zegt Dinand. "Dan eet ze bijvoorbeeld spinazie en aardappels.” Mohammad begrijpt dat wel. "In het weekend eten we 's middags rijst."[n]