Er mag ook 's nachts op vossen worden gejaagd in Yerseke Moer en Schouwen -Duiveland.
Er mag ook 's nachts op vossen worden gejaagd in Yerseke Moer en Schouwen -Duiveland. Foto:

Provincie staat jacht op vossen ook ‘s nachts toe

MIDDELBURG - Vossen mogen volgens landelijke wetgeving overdag al met een geweer worden gedood als ze schade (dreigen te) veroorzaken aan flora en fauna. In Yerseke Moer en op Schouwen-Duiveland mag dat van 1 januari tot en met 30 juni ook ‘s nachts, als het aan het College van Gedeputeerde Staten ligt.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Zij verlenen ontheffing aan de beheerders, die met nachtzichtapparatuur en geluidsdempers werken. Met deze dempers verstoren ze de flora in het gebied zo min mogelijk.

De ontheffing moet voorkomen dat de roofdieren in het vossenvrije Schouwen-Duiveland en in Yerseke Moer op broedende weide- en kustvogels gaan jagen.

De Faunabeheereenheid had in het nieuwe faunabeheerplan vos (2021-2025) gevraagd om in heel Zeeland op vossen te mogen jagen tijdens één uur voor zonsopgang en één uur na zonsondergang.

Dat staat het college niet toe, omdat het volgens gedeputeerde Anita Pijpelink niet te bewijzen is dat de beesten overal in Zeeland een bedreiging vormen voor weide- en kustvogels. Het provinciebestuur wil in andere gebieden inzetten op preventieve middelen, zoals rasters die vossen weren.


Ganzen

Gedeputeerde Staten hebben ook deels ingestemd met het nieuwe faunabeheerplan (2021-2025) voor ganzen. Er gelden al jaren maatregelen om de grauwe ganzen, kolganzen, Canadese ganzen en brandganzen terug te dringen.

Zij veroorzaken in de hele provincie schade aan landbouwgewassen. De ganzen mochten dan ook al worden gevangen, afgeschoten en hun eieren mochten kapot worden gemaakt.

De schade is hierdoor afgenomen, maar vooral het aantal brandganzen en Canadese ganzen neemt nog toe.

De Faunabeheereenheid mag volgens het nieuwe plan in de hele provincie op Canadese ganzen en grauwe ganzen jagen, omdat deze de meeste schade veroorzaken.

De brandgans mag alleen in een aantal gebieden worden bejaagd, waaronder in de omgeving van Wolphaartsdijk, De Poel bij Heinkenszand, Kapelle en het zuidwesten van Zuid-Beveland.

De eenheid mag in de zomer overdag op ganzen jagen.[n]