Johan Van Geluwe. wereldkampioen stempelen 1975
Johan Van Geluwe. wereldkampioen stempelen 1975 Foto: ruimteCAESUUR

In memoriam Johan Van Geluwe

MIDDELBURG - De Vlaamse kunstenaar Johan Van Geluwe (1929 - 2020) is in januari van dit jaar op 90-jarige leeftijd overleden.


Johan woonde in Waregem. De stad benoemde hem in 2010 tot ereburger. De ARTchitect behoorde tot een van de belangrijkste Belgische kunstenaars in de tweede helft van de vorige eeuw. De kunsthistoricus en tentoonstellingsmaker Harald Szeemann gaf hem in 2005 een centrale plaats in de tentoonstelling Visionair Belgiƫ in BOZAR|Brussel. Zijn fictieve instituut The Museum of Museums vormde de rode draad in zijn werk. Daarvoor verzamelde en maakte hij mail-art, grafiek, installaties etc. Het omvangrijke - in zijn woning bijeengebrachte - oeuvre schonk hij aan het gemeentearchief van Waregem. Johan Van Geluwe had een speciale band met Middelburg. Hij vond het de meeste Vlaamse stad in Nederland. Diverse keren liet hij er de resultaten van zijn werk zien: in de Vleeshal, in GHL en in ruimteCAESUUR.
In de Vleeshal werd Johan in 1975 wereldkampioen stempelen. RuimteCAESUUR herdenkt hem met een in memoriam van 15 november t/m 6 februari. Voor een afspraak: caesuur@zeelandnet.nl. Zie ook www.caesuur.nu.[n]