Acteur Christopher Walken
Acteur Christopher Walken Foto: Screenshot Youtube

‘Een film van adembenemende schoonheid met geweldige acteurs'

MIDDELBURG - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de bioscopen draait. Dit keer geen bioscoopfilm, maar een film op thuis te streamen: ‘A Late Quartet’.


De film gaat over The Fugue String Quartet uit New York. Dat is een beroemd strijkkwartet dat vijfentwintig jaar geleden is opgericht. Om het jubileum te vieren wordt het strijkkwartet nr 14 in c mineur (opus 131) ingestudeerd, het strijkkwartet dat Beethoven bijna aan het einde van zijn leven componeerde. Al bij de eerste repetitie gaat het mis, de cellist Peter Mitchell (Christopher Walken) kan het tempo niet bijbenen. Wat is er aan de hand? Bij onderzoek wordt het begin stadium van de ziekte van Parkinson geconstateerd. De film A Late Quartet zit op ingenieuze wijze in elkaar. Beethoven stond er op dat de zeven delen waaruit het strijkkwartet nummer 14 bestaat, zonder onderbreking worden gespeeld. Daardoor vallen de verschillen tussen de delen vrijwel weg en ontstaat organische samenhang. Zoiets voltrekt zich ook tussen de leden van The Fugue, hun levens zijn innig verknoopt, met de muziek als leidraad. En alles wat ook het gewone leven heeft te bieden komt voorbij: liefde, haat, eerzucht, jaloezie, zelfs de rekkelijken en de preciezen. Daarnaast geeft A Late Quartet een boeiend inzicht in het leven van een topmuzikant. Hoe werkt een topmusicus en wat moet je er voor doen om aan de top te blijven?

‘Beter acteerwerk kan haast niet'
De vier hoofdrollen worden bezet door een droomcast. Voor Philip Seymour Hoffman (Robert) was dit - helaas, helaas - een van zijn laatste rollen. Deze Oscarwinnaar (Capote, 2006) overleed in 2014 aan een overdosis. Ook na het zien van A Late Quartet denk je: was hij nog maar onder ons. Catherine Keener, de vrouw van Robert, die tussen twee vuren in zit, heeft aan een blik of een glimlach genoeg om veel te zeggen. En Mark Ivanir speelt op waardige wijze de rol van Daniel, een arrogante perfectionist, maar beginneling in de liefde. Let vooral ook op de manier waarop Christopher Walken (cellist Peter Mitchell) het publiek toespreekt bij zijn afscheid. Beter acteerwerk bestaat haast niet.


Dit is wat je moet weten over deze film:
- De concertzaal opnames zijn gemaakt in het Metropolitan Museum of Art in New York.[n]