De vrouwen van militairen richten een koor op.Foto: Screenshot YouTube
De vrouwen van militairen richten een koor op.Foto: Screenshot YouTube

'Deze film geeft het gevoel van verscheurende onzekerheid een gezicht '

MIDDELBURG - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de bioscopen draait. Dit keer The Singing Club.


In de Engelse film The Singing Club, die oorspronkelijk de passendere naam Military Wives had, staat de commandant van het bataljon, Richard (Greg Wise), op het punt naar Afghanistan af te reizen. Zijn vrouw Kate (Kristin Scott Thomas) blijft achter. Net als veel andere vrouwen. De dood hangt als een sluier over de vrouwen van de militairen. Dat het desondanks een feelgood comedy is geworden, is een knap staaltje van vertelkunst. Want eigenlijk gaat de film over een gruwelijk onderwerp. Ja, er vallen doden in de oorlog, zeker in Afghanistan. De mannen dáár gaan er professioneel mee om. Maar de vrouwen die achterblijven? Die elke minuut van de dag in een wurgende onzekerheid verkeren? In de media komt dát thema niet aan bod. Deze film geeft dat gevoel van verscheurende onzekerheid een ritme en een gezicht.

De film gaat over het koor dat Kate en Lisa (Sharon Horgan) oprichten. Hoewel het verhaal een beetje braaf wordt gebracht, is de film toch van een bijzonder kaliber. Het verhaalt wortelt in de werkelijkheid. Het thema is helemaal niet komisch, maar door het losse acteerwerk van Kristin Scott Thomas (Kate) en Sharon Horgan (Lisa), wordt het onderwerp toch luchtig gebracht. Lekker lachen om de valse vrouwen met hun gebrek aan gevoel voor ritme en de juiste toon. Ik denk niet dat de vrouwen die het koor vormen voor hun rol hebben gerepeteerd, ze doen maar wat, en dat is precies de bedoeling. Dat geeft de film een warmte dat een groot publiek zal herkennen. De film slaat precies de juiste toon aan. Het leven als vrouw van een militair is ondankbaar. Hoewel gescheiden van hun geliefde en omgeven door angst en eenzaamheid, merkt niemand hun dappere offers op. The Singing Club brengt daar verandering in.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Kristin Scott Thomas is de dochter van een beroepsmilitair die om het leven kwam toen zij vijf jaar was.
- Er is sinds 2010 een netwerk van 75 koren ontstaan op Britse militaire bases in Groot Brittannië en wereldwijd. Die koren hebben 2200 leden en brengen de militaire gemeenschap dichter bij elkaar door samen te zingen. [n]