Erwin Mesu bij het terrein waar de huisjes komen.
Erwin Mesu bij het terrein waar de huisjes komen. Foto: Jeroen van Opstal

'We zijn hier echt aan het pionieren'

SINT LAURENS - De projectgroep is al jaren bezig met een project voor tiny houses in Sint Laurens, maar 2021 lijkt het jaar te worden waarin de eerste palen daadwerkelijk de grond ingaan. Erwin Mesu is één van de mensen die gaat wonen op het stuk grond aan de rand van het dorp. “Een prachtig project op een prachtige plek”, zegt hij.

DOOR EUGÈNE DE KOK


Toen de voormalig marathonschaatser vorig jaar uit Heerenveen terugkeerde naar zijn roots op kaasboerderij Schellach in Middelburg en hij een artikeltje over de tiny houses in Sint Laurens zag, wist hij het meteen. “Ik heb meteen gereageerd. Ik heb niet zoveel ruimte nodig, vind het een mooi project en de filosofie van het tiny wonen, op het gebied van het milieu en het woningtekort, spreekt me aan", vertelt Erwin Mesu.


Projectgroep

Mesu maakt deel uit van de projectgroep. Aan de rand van Sint Laurens, tussen de Wilgenhoekweg en de Noorddorpsweg, is er ruimte voor zeven tiny houses. Vier zijn er al verkocht.

Voor de overige drie hebben zich een paar weken geleden vijftig geïnteresseerden aangemeld. “De locaties voor dit soort projecten zijn schaars en er zijn heel veel mensen die het willen. Feit is wel dat je een lange adem moet hebben om het te realiseren.”


Bouwrijp

Bijzonder is dat de bewoners hun terrein zelf ontwerpen en bouwrijp laten maken. Volgens Mesu is dat een reden dat tot nu toe veel belangstellenden zijn afgehaakt. Je maakt immers veel kosten voordat je aan je huis begint. “Op andere plekken zijn er van dit soort projecten, maar in Zeeland is het uniek. We zijn echt aan het pionieren. Iedereen kijkt naar ons, maar ik durf het risico wel te nemen”, zegt Mesu.

De projectgroep heeft een landschapsarchitect in overleg met de gemeente Middelburg een ontwerp laten maken voor het 3800 vierkante meter grote terrein. Er is veel plek voor groen en water. “We willen dat het een groen terrein wordt. We krijgen ook een gezamenlijke moestuin.” De huisjes worden duurzaam gebouwd. De toekomstige bewoners hebben onderzoek gedaan naar het uitwisselen van zonne-energie en hoe zij hun afvalwater kunnen filteren met behulp van rietplanten. “Zo hopen we bij te dragen aan een beter milieu.”

De vier eigenaren hebben hun plekje al gekozen voor hun tiny house. Mesu heeft dat van hem zelf ontworpen. "Ik heb geen opleiding tot architect of iets dergelijks, maar achter de computer kom je een heel eind. Het is een schuurwoning in het klein. Alles is open en hoog.” Hij denkt en hoopt volgend jaar te beginnen met de bouw. "We zijn nu zo ver dat we met zijn vieren een bouwvergunning gaan aanvragen.” De gemeente heeft een vergunning afgegeven voor tien jaar. "Alle huisjes worden zo gebouwd dat ze mobiel zijn. We kunnen ze weghalen als het moet. Dat hopen we echter niet.”[n]