Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

MIDDELBURG - Jaco Griep, die in op de eerste verdieping aan de Gerbrandylaan in Middelburg woont, versiert de gevel van zijn appartement al jaren uitbundig.

"Voorbijgangers vinden het prachtig.” Als je in Middelburg vraagt naar mensen die hun huis feestelijk versieren in december, hoor je vaak dat je in de Gebrandylaan moet zijn. Daar woont Jaco Griep, een geboren Middelburger, die opgroeide in Meliskerke, maar sinds 2014 weer in Middelburg woont. Jaco versiert de gevel van zijn woning al jaren uitbundig. Hij maakt alles zelf. "Ik ben graag creatief bezig. Ik werk nu aan een schaalmodel van de kerk in Meliskerke, van luciferhoutjes. Daar ben ik heel secuur in. Alle details kloppen. Uiteindelijk komt daar ook verlichting in. Als er ik klaar mee ben, begin ik aan mijn volgende project: de Lange Jan."

De kerstversiering maakt hij met extra veel plezier. "Ik krijg veel positieve reacties. Er zijn misschien ook mensen die het te uitbundig vinden, maar die hoor je niet. Neem die politieagent die me een tijdje geleden aansprak. Aan het einde van de avond zet ik de kerstverlichting uit, en gaat de verlichting van de symbolen van Hoop, Geloof en Liefde aan. Die agent zei dat hij er altijd van opknapt, als hij het hart, kruis en anker ziet tijdens een nachtdienst. Het is toch geweldig dat mensen er moed uit putten? Een boom heb ik toch niet nodig? De kerstversiering ís mijn kerstboom, die ik als man alleen deel met de buurt."[n]