9-10-11-12 december

Verrassende Duo expositie

13:00 | Galerie Bank

T/m 12 december exposeert het kunstenaarsechtpaar Ella en Jan Poortvliet uit Koudekerke met schilderijen en sculpturen in Galerie BANK in Aagtekerke. Ella Poortvliet exposeert met kleurrijke schilderijen van acryl/gemengde technieken op linnen. Gedurende een periode van ruim 25 jaar volgde zij een brede opleiding op het gebied van “tekenen en schilderen”, “schilderen aquarel”, “keramiek”, “boetseren naar model”, “beeldhouwen/diverse technieken” en “experimenteel schilderen”. De laatste jaren heeft zij zich voornamelijk toegelegd in het creëren van deze verrassende en kleurrijke schilderijen. Jan Poortvliet vervaardigt ruim 20 jaar sculpturen uit natuursteen, waaronder onyx, marmer, albast, serpentijn en steatiet. Het “karakter”, de hardheid en samenstelling van het ruwe brok steen, speelt voor hem een belangrijke rol in het proces naar de vorming van de uiteindelijke sculptuur. “Beweging” is daarbij een terugkerend en herkenbaar thema in zijn organisch werk. Galerie BANK is open van woensdag tot en met zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur. Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien. Toegang gratis.


Woensdag 9 december

Popaanzee Kickstart X De Spot

19:30 | De Spot

Woensdag 9 december van 19.30 tot 21.30 uur in De Spot in Middelburg. Kosten: Gratis. De ontmoetingsplek en jamsessie voor jonge muzikanten! Wil je andere muzikanten ontmoeten en leren samenspelen? Drummen, zingen, gitaar, basgitaar of keyboard spelen? wil je uitproberen hoe het is om samen muziek te maken of zoek je nieuwe bandleden? Dan zit je goed bij Popaanzee Kickstart. Muziek maken en coaching. Er staat een volledige backline en instrumenten voor je klaar, die hoef je dus niet mee te nemen (maar mag wel).Elke maand is er een andere Zeeuwse band of muzikant te gast. Zij hosten de avond, begeleiden de jamsessie en delen hun ervaringen als muzikant met jou. De kickstart die je nodig hebt. Wil je meer doen met muziek en andere jonge muzikanten leren kennen? Kom dan iedere tweede woensdag van de maand naar De Spot. Meer informatie: www.popaanzee.nl

Lezing over het heelal

19:30 | Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen

Volkssterrenwacht Philippus Lansbergen organiseert woensdag 9 december een lezing over het begin en einde van het heelal. Aanvang 19.30 uur. Begrippen als de oerknal, uitdijing, inkrimping en ‘hoe lang gaat dat allemaal nog duren’ komen voorbij. Per avond is plaats voor slechts een beperkt aantal mensen. De lezing wordt gegeven door Henk Ton en Dook Noij. Reserveren kan via reserveren@lansbergen.net.

Vrijdag 11 december

Taalcafé Middelburg

10:15 | ZB Planbureau en Bibliotheek

Wil je oefenen met de Nederlandse taal? En wil je nieuwe mensen leren kennen? Dan is het Taalcafé echt iets voor jou! In het Taalcafé verbeteren bezoekers hun Nederlands. Dat doen ze bijvoorbeeld in een gesprek, tijdens een spelletje of door te luisteren naar een spreker. Ook kunnen bezoekers hier nieuwe contacten leggen. Er is een vrije inloop en iedereen die aan zijn of haar Nederlands wil werken, is van harte welkom. Deelname is gratis. Het Taalcafé in Middelburg vindt plaats iedere vrijdag van 10.15 tot 11.30 uur in de Foyer (souterrain) van de ZB. Let op: niet in de schoolvakanties!


Concert E.M.M. Serooskerke vanuit huis te volgen

19:45 | Johanneskerk

Na de afgelasting van het najaarsconcert afgelopen november vindt vrijdagavond 11 december het concert van Muziekvereniging E.M.M. Serooskerke alsnog plaats. Om 19:45 uur start vanuit de Johanneskerk te Serooskerke het Najaarsconcert L’Chaim! (Het leven) Dit concert wordt live uitgezonden en is vanuit huis voor iedereen gratis te volgen. Op onze website www.emm-serooskerke.nl vindt u de link om het concert te volgen. De fanfare van muziekvereniging E.M.M. zal verschillende muziekstukken met Joodse raakvlakken, en uit diverse genres ten gehore brengen. Ondanks de voor vele moeilijke en onzekere tijden van dit moment zullen wij tijdens het concert hoop laten klinken en met iedereen het leven vieren, L’Chaim!

Zaterdag 12 december

Pearl Fist Local Zeeland

10:00 | ZB Planbureau en Bibliotheek

12 december van 10:00 tot 15:30 | ZB Middelburg | Wim Hofman/Johanna Kruit zaal. Pearl Fist Local Zeeland is een gratis vechtspellen evenement dat drie zaterdagen in de ZB in Middelburg wordt gehouden. Speel mee met onderstaande offline vechtspellen. Je bent van harte welkom! Tekken 7 (vanaf 16 jaar). Street Fighter V (vanaf 12 jaar). Informatie: Start 10.00 uur. Aantal plaatsen: 14 (vol is vol). Deelname is gratis. Je kan ook zelf andere (vecht)spellen meenemen: Street Fighter, Dragonball FighterZ, Killer Instinct, etc. Ook Smash melee/Ultimate mogen meedoen. Wel heeft Tekken de voorrang omdat wij daarin meer setups kunnen garanderen. Als er andere spellen worden aangemeld om mee te nemen, peilen we of er genoeg geïnteresseerden zijn. We zorgen voor drie PS4 + monitoren (setup). Als je er zelf een mee wilt nemen, of andere consoles/laptops, geef dit aan. Wij volgen de spelregels voor het bezoeken van de ZB. Tussen de spelers plaatsen we ‘kuchschermen’. Tag die Tekken en Streetfighter fanaten en daag ze uit! Aanmelden en spelregels via de website.


Kruip onder de bast van de wilg

13:30 | Terra Maris

Kom op zaterdag 12 december tussen 13.30 en 16.00 uur naar Terra Maris en ontdek wat een mand, roodgatje, griend, steenuiltje, aspirine, klomp en wilgenhaantje met elkaar gemeen hebben. Op verschillende plekken in de tuin kun je bekijken wat er allemaal van de wilg gemaakt kan worden en bij de mandenmaakster kun je zelf proberen om met wilgenteen aan een "muurtje” te vlechten. Geschikt voor alle leeftijden. Deelname: entreeprijs museum. Reserveren: niet nodig. Hou onze website in de gaten voor eventuele aanpassingen i.v.m. corona-maatregelen.



Zaterdag 12 en zondag 13 december

Winterfestival Stichting Kamermuziek

15:00 | Zeeuwse concertzaal

Winterfestival Stichting Kamermuziek in compacte vorm toch van start.Door alle Corona maatregelen was het lange tijd onzeker of het Winterfestival door zou kunnen gaan. In plaats van het eerder gepubliceerde programma is besloten 2 van de 6 concerten toch te plannen om zo ons publiek in deze tijden van een mooi concertweekend te kunnen voorzien. In tegenstelling tot de eerder gepubliceerde data brengen we in samenwerking met onze partner de Zeeuwse Concertzaal twee programma's op zaterdag 12 en zondag 13 december.Op 12 december concert "Pour la fin du temps”. Hier staat het indrukwekkende kwartet voor het einde der tijden van Messiaens op de lessenaar.Met de medewerking van de lichtkunstenaar Vladimir Grafov (de Lichtfabriek) belooft dit een spectaculaire voorstelling te worden waarbij de tijd lijkt stil te staan. Uitvoerenden zijn: Helena Basilova piano; Levan Tskhadadze klarinet; Johannes Krebs cello; Lisa Jacobs viool. Zeeuwse Concertzaal: max. 30 personen twee concerttijden: 15.00 of 20.00u.Tijdig reserveren i.v.m. de max. 30 bezoekers per keer. Het concert van 13 december zal door de NTR worden opgenomen voor uitzending later in december.Info: www.zeeuwseconcertzaal.nl