Afbeelding
Foto: Politie

MIDDELBURG - Zwaar knalvuurwerk geeft een enorme explosie. De Middelburgse wijkagent Theo Meijboom roept burgers op om, desnoods anoniem, melding te doen van illegaal en zwaar vuurwerk.

DOOR ELLEN DE VRIEND

"Wij beginnen al vroeg met onze voorbereiding op de jaarwisseling”, vertelt wijkagent Theo Meijboom. "We houden onze oren en ogen open en leggen contacten in de wijk. Ook vragen we aan bouwmarkten om mensen met afwijkend koopgedrag bij ons te melden. Als je als burger weet dat je buurman illegaal vuurwerk heeft, snappen we dat je dat liever anoniem meldt."


Anoniem

Melden kan via www.meldmisdaadanoniem.nl of 0800-7000. Meijboom zegt dat er zeker meldingen binnenkomen, maar nog niet genoeg.

De wijkagenten gaan na een telefoontje zo snel mogelijk ter plaatse na knallen in de wijk, maar door capaciteitsproblemen is dat soms moeilijk en vaak is de dader al gevlogen.

Ook dan hebben de politie en de handhavers de hulp van burgers hard nodig. Meijboom en zijn collega's kijken ook naar de hotspots waar tijdens eerdere jaarwisselingen overlast was. "Voor mij is dat het Meiveld", legt de wijkagent uit. "Vuurwerk is daar sowieso niet wenselijk, omdat daar een kinderboerderij staat. Ik vraag collega's dan ook om het park 's avonds en 's nachts extra te bezoeken."


'We bekeuren mensen direct'


Arnemuiden is door het verleden ook berucht. "Er was de afgelopen weken veel geknal. We waarschuwen niet, maar bekeuren mensen die vuurwerk afsteken direct."

Afsteken van consumentenvuurwerk is 250 euro, bezit van vuurwerk op straat 100 euro en illegaal vuurwerk 400 euro. Iedereen kan altijd 0900-8844 bellen voor vragen of een melding.[n]