Karel en de Boswachters.
Karel en de Boswachters. Foto: Karel en de Boswachters

Karel en de Boswachters nemen zichzelf niet al te serieus

MIDDELBURG - Nog net voor de feestdagen brengt smartlappen- en levensliederencombo Karel en de Boswachters een cd vol Nederlandstalige levensliederen uit. De titel is ‘Het is overal even erg.’ Elf nummers vol harde ironie en de tragiek des levens.

DOOR PETER URBANUS


Na talrijke optredens op vernissages, poëziefestijnen, festivals en in zaaltjes en cafés werd het tijd om de kommervolle verklankingen te vereeuwigen. "De titel heeft niets te maken met onze krakkemikkige sound, want die koesteren wij als goud", zegt bassist Jan J.B. Kuipers van de Bevelands-Walcherse formatie. De titel heeft te maken met de tragikomische sfeer van de elf opgenomen nummers.

De opnamen startten eigenlijk al in januari 2018, in samenwerking met producer Nico van Rooijen uit Wemeldinge. Door allerlei omstandigheden is het album nu echter pas uitgekomen, zegt Kuipers. De cd is verpakt in een kleurig boekwerkje met alle teksten, naar een ontwerp van Ramon de Nennie.


Eekhoorns

'Zoals eekhoorns eikeltjes en beukennootjes verzamelen', zo verzamelen Karel en de Boswachters ellende, ziekte, verderf en rampspoed, maar dan alleen om die zaken om te kunnen smeden tot composities als ‘Mannenpijn’, ‘Moederziel’, de titelsong ‘Het is overal even erg’ en het wrang-ecologische kerstnummer ‘Kerst-mis in de bossen’.


Ex-stadsdichters

Het is harde ironie, waarin de tragiek des levens doorklinkt. "Bij optredens spelen we ook bekende covers", benadrukt drummer Frank Beerens. "Zoals ‘De Fles', ‘De oude Jacob' en dat soort nummers. Het zijn smartlappen en levensliederen met een kwinkslag. We nemen onszelf niet al te serieus.” Spot maakt het leven namelijk draaglijk, vindt Kuipers. Karel & de Boswachters is om nog meer redenen een opmerkelijk combo. Het telt ook twee ex-stadsdichters van Middelburg, een beeldend kunstenaar en een ‘broodtrooster': Karel Leeftink (zang), Jan J.B. Kuipers (bas), Ramon de Nennie (gitaar, toetsen, zang) en Frank Beerens (percussie). De Boswachters hebben de hulp ingeroepen van Heleen Dekker op achtergrondzang en Jaap Verseput op de sax op ‘Mannenpijn'.[n]