Janneke Herrebout doet een spelletje met de kinderen.
Janneke Herrebout doet een spelletje met de kinderen. Foto: Privébezit

‘Onderwijs kan keten armoede doorbreken'

MIDDELBURG - Janneke Herrebout uit Middelburg werd vijftien jaar geleden zo geraakt door de omstandigheden waarin kinderen leefden op de vuilnisbelt van Managua in Nicaragua, dat zij besloot de stichting Juntos Contigo, dat 'samen met jou' betekent, op te richten. Door met een zeer betrokken, plaatselijk team kinderen onderwijs te bieden, wil de stichting gezinnen toekomstperspectief geven.

DOOR JESSICA ROVERS

Herrebout reist regelmatig af naar Nicaragua. "Ik blijf de bruggenbouwer, maar de kracht van de stichting zit er in dat het lokale team zo'n waardevolle vertrouwensrelatie heeft opgebouwd met de bevolking. Ik blijf voor de stichting zo veel mogelijk geld ophalen. Ondanks de politieke en economische crisis en het coronavirus hebben dit jaar weer vijftig kinderen hun diploma gehaald voor het voortgezet onderwijs. In totaal werken we met honderdvijftig kinderen.”

Trots
In Nederland werkt Herrebout als gezinscoach en ambulant begeleider. "Het werk dat ik hier doe is vergelijkbaar met wat ik in Nicaragua doe; mensen van de straat halen en het gezinnen die kampen met problemen ondersteunen. Mijn stage in Bombay heeft jaren geleden mijn leven en kijk op ontwikkelingswerk enorm veranderd. Je hoeft niet naar het buitenland om mensen te helpen, maar ik wilde graag mijn ervaring en kennis als social worker inzetten in het buitenland. Dat is dus Nicaragua geworden. De afgelopen vijftien jaar heeft de stichting daar een plek kunnen creëren waar kinderen een toekomst hebben buiten de vuilnisbelt. Inmiddels is er een heel netwerk ontstaan van scholen en organisaties en hebben we over de hele wereld donateurs, waaronder Noorwegen, Canada en Amerika.”
De Middelburgse is trots op wat de stichting allemaal bereikt heeft. "Je kunt mensen helpen door mogelijkheden en kansen te creëren en hen helpen te geloven dat je samen kan bouwen aan perspectief voor een toekomst. We leggen veel huisbezoeken af en stimuleren kinderen om naar school te gaan. Ook ondersteunen we in de aanschaf van school-uniformen en materiaal. Dat is wat mij het meest trots maakt: dat kinderen die we een aantal jaar geleden geholpen hebben nu werken als klassenassistent bij de stichting.”

Vakschool
De stichting is heel laagdrempelig toegankelijk, vertelt Herrebout. "Iedereen mag er onderdeel van zijn. Niet alleen voor gratis onderwijs, maar ook voor muziek en dans bijvoorbeeld. We zijn gestart met humanitaire hulp en voorlichting, maar helpen inmiddels ook bij het opstarten van minikrediet-bedrijfjes en hebben een vakschool opgezet en een educatief onderwijsprogramma.” Voor het 15-jarig jubileum van de stichting zamelt Herrebout deze week geld in door vijftien uur te fietsen. “Ik wilde dit jaar positief afsluiten. Beelden van mijn fietstocht worden verwerkt met beelden van kinderen uit Managua die dansen op 'Jerusalema'. Het filmpje verbeeldt hoop en het samen werken aan een betere toekomst.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over stichting Juntos Contigo en doneren op
www.juntoscontigo.com.[n]