Afbeelding
Foto: Edwin Mijnsbergen

MIDDELBURG - Rens Petiet, eigenaar van Rens Petiet Tweewielers in Middelburg, maakt ieder jaar een feestje van de verkoop van vuurwerk. Dit jaar gaat dat niet door. Hij legt zich neer bij het vuurwerkverbod, maar waarschuwt wel.


DOOR EDWIN MIJNSBERGEN

”Het feit dat ik vuurwerk verkoop maakt me een voorstander, maar als mensen zeggen dat vuurwerk misschien niet meer van deze tijd is, dan ga ik daar een eind in mee.”

Failliet

Rens Petiet is eerlijk als het gaat om de handel in vuurwerk. De omzet die hij eruit haalt is voor hem ieder jaar een welkome aanvulling op de handel in tweewielers, maar meer ook niet. "We zullen er niet failliet van gaan als er een definitief verbod komt. Wat dat betreft denk ik dat veel horecaondernemers het een stuk zwaarder hebben door de coronacrisis, maar het verbod kost me flink wat geld", legt de winkelier uit. "De bestelde voorraden waren nog niet geleverd, maar ik had wel al geïnvesteerd in de keuringen, certificaten, beveiliging en in marketing. Die kosten krijg ik niet of nauwelijks vergoed. De omzetderving betekent dat ik investeringen in een nieuw fietsmerk moet beperken.”

'Ik ken er zoveel die uitkijken naar de jaarwisseling'

Hij is even stil, maar gaat daarna verder, met een grijns op zijn gezicht. "Ik had de huid al verkocht voordat ik de beer had geschoten."

Petiet heeft begrip voor het verbod, maar vindt het geen slimme zet. "Even los van het feit dat ik verdien aan legaal vuurwerk denk ik oprecht dat jongeren een belangrijke uitlaatklep wordt ontnomen. Ik ken er zo veel die uitkijken naar een nieuwjaarsviering met vuurwerk. Het is als de ‘brood en spelen' van de Romeinen. Neem je die weg, dan gaan mensen op zoek naar andere manieren om zich uit te leven. Zeker nu."[n]