Just 6.5 is een film met diepgang.
Just 6.5 is een film met diepgang. Foto: YouTube

‘Eigenlijk is alles interessant aan deze Iraanse actiethriller’

MIDDELBURG - Wekelijks belicht filmliefhebber Frank Spreuwenberg een film die in een van de bioscopen draait. Dit keer Just 6.5.


De Iraanse film Just 6.5 is een actiethriller die enorm meeslepend is. Bij het zien van de beelden staat het water in je handen. Het thema is drugshandel, maar de personages zijn gelaagd en de maatschappelijke worsteling met de drugsproblematiek van Iran geeft de film diepgang. Niet alleen een politiefilm dus, maar een mix van een adrenaline opstuwende actiefilm en een kritische kijk op de drugsaanpak in Iran. En zeker geen propagandafilm, want de beelden van de overbevolkte cellen die gevuld zijn met kaalgeschoren junks met ontbloot bovenlijf zijn geen reclame. Dat geldt zeker ook voor de beelden van de honderden heroïneverslaafden die aan de rand van Teheran in betonnen rioolbuizen wonen (zo overrompelend dat ik in de bioscoopzaal de afschuwelijke stank rook die er moet hangen). En ook de geagiteerde gesprekken die de politie-inspecteurs met elkaar voeren en de intimiderende verhoortechnieken zijn geen reclame voor het regime in Teheran. De film laat zien hoe het systeem in Iran werkt, en hoe het niet werkt. Het is een wonder dat deze film door de Iraanse censuur is gekomen.
Iran heeft 85 miljoen inwoners. Afghanistan is het buurland, de grootse producent van opium ter wereld. Omdat het land onherbergzaam is, is het niet moeilijk aan grote partijen drugs te komen. De repressie in Iran is meedogenloos. In dat land maakt het geen verschil of je 30 gram of 50 kilo heroïne bezit, op allebei staat de doodstaf. Voor drugshandelaren een goede reden om hun handel groot aan te pakken. In Iran is in korte tijd het aantal drugsverslaafden gestegen van 1 miljoen naar 6.5 miljoen. Zonder die drugsoorlog zouden het er misschien nog meer zijn, vandaar de titel.

Dit is wat je moet weten over deze film:
- Navid Mohammadzadeh won op het Film Festival van Tokyo de prijs voor de beste acteur.
- Ter voorbereiding van de opnames bracht regisseur Roustaee enkele nachten door in een politiecel.
- Het werken met de drugsverslaafde figuranten leidde tot grote moeilijkheden bij de opnames. Daarvoor werden dagelijks honderden heroïneverslaafden van straat geplukt.
Met: Payman Maadi, Navid Mohammadzadeh, Farhad Aslani, Parinaz Izadyar[n]

Afbeelding