Omar El Nahhas met het beeldje dat hij heeft gewonnen.
Omar El Nahhas met het beeldje dat hij heeft gewonnen. Foto: Privébezit

HZ Stern-winnaar Omar lost probleem Tata Steel op

MIDDELBURG – Hij haalde een 9.5 voor zijn afstudeerscriptie, bezorgde staalbedrijf Tata Steel een oplossing voor een moeilijk probleem en verzekerde zichzelf woensdag van de HZ Stern, voor de beste afstudeerscriptie. Voor Omar El Nahhas werd een vreemd studiejaar in één klap een jaar voor in de boeken. Hij is trots, maar blijft nuchter. "Ik heb een zetje in de goede richting gegeven. Het voelde nooit als werk, meer als hobby."


DOOR DANIËL WISSEL

De pas 21-jarige Omar wist het vier jaar geleden na de havo niet precies. "Ik was goed in wiskunde, natuurkunde en scheikunde en de opleiding Engineering sloot daarop aan. Lekker breed, dan komt het vast goed."
Hij specialiseerde zich in het bouwen van fysieke systemen en ontwikkelde een voorliefde voor het schrijven van software en het analyseren van data. Een jaar voor zijn afstudeerstage ging hij al op zoek naar een adres. Pas een maand vooraf, was het raak. "Overal werd ik afgewezen, maar ik wilde iets doen dat ik echt leuk vond." Toen werd hij aangenomen bij Tata Steel en verhuisde naar IJmuiden. Over de richting van zijn onderzoek bestond geen twijfel. "Kunstmatige intelligentie. Computers dingen laten herkennen aan de hand van foto's." Bij Tata Steel gebeurde dat al wel, maar het kon beter. "Ze konden de fout in het proces niet koppelen aan de oorzaak. Dus konden ze nooit de oorzaak repareren."

Verslavend
En dus bedacht Omar een systeem waaraan geen mens te pas kwam. De vooruitgang werkte verslavend, vertelt hij. "De nauwkeurigheid lag eerst op twintig procent. Dan wordt het één procent beter, dan vijf, tot je steeds maar beter wilt worden. Uiteindelijk was het systeem 86 procent nauwkeurig, maar ik was ook met vijf procent ontzettend blij geweest."
Ook op school konden ze zijn werk meer dan waarderen. "Ze vonden het vooral knap hoe ik heel complexe stof 'simpel' kon uitleggen. Dat was toch mijn grootste angst, of het wel begrepen zou worden." Dat gebeurde en leverde hem een mooie prijs en 1000 euro op. "De perfecte afsluiting van vier jaar HZ, de ultieme bevestiging." Maar lange tijd om na te genieten is er niet, zijn nieuwe studie in Madrid is al begonnen. Wat wil hij worden? "Uiteindelijk wil ik ondernemen. Mijn steentje bijdragen aan duurzaamheid."

Tweede winnaar

De scriptieprijs ging naast Omar El Nahhas ook naar Miriam Günter van de opleiding Vitality and Tourism Management. Zij onderzocht in haar scriptie hoe het toeristenseizoen in Zeeland kan worden verlengd.[n]