16-17-18 december

Kerstballen Festival

9:00 |

Word jij ook altijd zo blij van die prachtige kerstversiering overal? Het geeft de wereld toch nét dat beetje extra glans. Daarom willen wij de Bieb met wel honderden kerstballen versieren om ‘m dit jaar nóg mooier te maken. En daar kunnen we jouw hulp goed bij gebruiken. Haal je gratis kerstbal op bij ZB Middelburg (Infopoint begane grond) of ZB Vlissingen (zolang de voorraad strekt). Versier ‘m thuis zo mooi als je kunt en lever ‘m uiterlijk donderdag 17 december weer bij ons in Middelburg of Vlissingen! Vergeet niet je naam en contactgegevens erbij te zetten, want voor degene met de mooist versierde bal hebben wij een leuke prijs! Én ieder kind krijgt een kleine verrassing voor het inleveren van zijn of haar bal. Kinderen kunnen ook gezellig bij ons hun kerstbal komen versieren. Kom naar onze 'versier-je-eigen-kerstbal-drive-thru' op woensdag 16 december om 13.30 uur, 14.30 uur en 15.00 uur in de ZB in Middelburg. Je moet je hiervoor wel even aanmelden via secretariaat@dezb.nl. Op vrijdag 18 december gaan wij aan de slag om de Bieb om te toveren tot een waar kerstballenfestival! Kan je jouw bal terugvinden? Of raad jij het woord met de letters die wij tussen alle kerstballen verstopt hebben? Ook dan kan je een leuke prijs winnen. Als prijs hebben we een paar exemplaren van het prachtige boek ‘Alfabet’ weg te geven. Eén voor degene met de mooist versierde bal en de andere verloten we onder alle kinderen die het juiste woord vinden bij de letterspeurtocht (vanaf 18 december hangen er letters verstopt tussen de ballen in de ZB in Middelburg en Vlissingen).


Woensdag 16 december

Textielcollages met geborduurde insecten

9:00 | Atelier Hoed Gezien

In deze tijden van onzekerheid en verandering is de wereld voor de meeste mensen veel kleiner en dichter bij huis geworden. Zo ook voor Marie-Louise, die zich laat inspireren door alles wat zij dichtbij om haar heen ziet in de Zeeuwse natuur. Voor deze serie schilderijen “bugs” heeft zij haar tekeningen van insecten uitvergroot op oud Frans linnen als ode aan de schoonheid van het ogenschijnlijk kleine en onbeduidende. Daarom heen heeft zij bloemen en bladeren uitbundig met de hand geborduurd als uitdrukking van de rijkdom en overvloed van de natuur en het immense plezier dat zij hieraan beleeft tijdens haar dagelijkse wandelingen. Dit alles op een ondergrond van ecoprint afdrukken van bladeren, met een echo van deze bladeren in free-machining borduurwerk in zwart als verwijzing naar de grond waarvan dit leven afhankelijk is. Elk werk is ingelijst achter glas met het idee van een relikwiekastje, waarin iets heel waardevols bewaard wordt. Tot 13 januari 2021 zijn de textielcollages van Marie-Louise Fijneman van zonsopgang tot zonsondergang te zien bij atelier Hoed Gezien aan de Nadorstweg 38 te Middelburg.


Verkoop handwerkclub ‘de Mutsen’

13:00 | Polderhuis

Woensdag 16 december van 13.00 tot 16.30 uur zitten de dames van de handwerkclub klaar in de winkel van het Polderhuis met een tafel vol eigen gebreide en gemaakte spullen. Met hun jarenlange ervaring in handwerken (naaien, breien en haken) maken de dames super leuke producten. Mondkapjes met Zeeuwse twist, panterprint, tattooprint, of een kerstmotiefje draaien ze hun hand niet voor om. Er is een ruime keuze aan leuke producten deze dag zoals pannenlappen en ovenwanten van Zeeuws schortenbont maar ook kleertjes voor een klein prijsje. Oma’s wollen sokken (in een nieuw jasje), warme sjaals en mutsen liggen er weer en nog veel meer leuke creaties. Cadeautip: de sokken kunnen ook op bestelling gebreid worden (leuk voor kerst).


Museum Veere: ‘Ode aan Alma’

13:00 | Museum Veere

Museum Veere herontdekt in deze ‘bijzondere’ tijden haar collectie. Samen vormen de ontdekkingen de wisseltentoonstelling ‘Ode aan Alma’. De gevonden objecten, waaronder tekeningen, streekdrachten, foto’s en schilderijen zijn te zien tot en met 31 mei 2021 in de Schotse Huizen aan de Kaai in Veere.Om Alma Ochs te eren presenteert Museum Veere een verrassende tentoonstelling met streekdrachten, tekeningen, grafiek, foto’s, schilderijen en objecten uit de collectie. De tentoonstelling met de titel Ode aan Alma - herontdekking collectie Museum Veere is bijzonder omdat het merendeel van de werken en objecten voor het eerst getoond worden. De geliefde streekdrachten van Alma Ochs zullen door het hele gebouw van De Struys te zien zijn. Zij vormen de rode draad van de tentoonstelling die niet alleen een herontdekking maar ook een herwaardering van de eigen collectie zal zijn.


Legpuzzel-o-theek bij Polderhuis

14:00 | Polderhuis

Woensdag 16 december van 14.00 tot 16:00 uur kun je in de winkel van het Polderhuis weer terecht om een mooie puzzel uit te zoeken en thuis te maken. Even helemaal concentreren op de puzzelstukjes i.p.v. corona maatregelen en quarantaine. Dat geeft een mens rust. Door een deelnemerskaart aan te schaffen voor €10,00 kun je 10x een puzzel om komen wisselen in een ruim assortiment. Er zijn puzzels voor kinderen en volwassenen, van 20 tot wel 2000 stukjes. TV uit, mobiele telefoon weg en lekker je zinnen verzetten met een ontspannende activiteit tijdens de regenachtige winterdagen.


Expositie met ziel en zaligheid

13:00 | Galerie Bank

Van 16 tot en met 31 december exposeren Anne de Kam met sieraden en Juliette Dieudonné met keramiek in Galerie BANK. Anne de Kam uit Middelburg maakt sieraden geïnspireerd op de natuur. Na haar opleiding voor juwelier/edelsteenkundige heeft zij zich gespecialiseerd in het werken met edelstenen. Zij combineert vilt, hout, schelpen met edelstenen, zilver of goud. Zij werkt in opdracht en maakt sieraden op maat of creëert met (oude) kralen een bijzonder en persoonlijk sieraad. Anne is ook bekend van de Blauwe Hope, deelnemer van de Kunst & Cultuurroute Middelburg. Juliette Dieudonné uit Terneuzen maakt sculpturale keramiek geïnspireerd door de Schelde en de wereld boven en onder water. Zij bouwt haar werk met de hand op (sculpturale keramiek). Zo ontstaan unieke werken waar een ziel in zit. Zij speelt graag met afmetingen en maakt grote zee-objecten, maar ook kleine vogeltjes, bloemen, vazen en schalen. De bewerking met glazuren en slibs vormt een belangrijk deel, omdat glazuur een extra dimensie aan de gebakken klei geeft. Galerie BANK is extra open: maandag 21 en dinsdag 22, woensdag 23 van 13.00 tot 17.00 uur en donderdag 24 december van 13.00 tot 16.00 uur. Gesloten (1e en 2e kerst). Tevens is het werk van de vaste exposanten te zien met keramiek, beelden, glaskunst, grafisch werk en schilderijen. Bezoekers worden gevraagd rekening te houden met de RIVM maatregelen in de galerie. Toegang gratis en parkeergelegenheid aanwezig.


Zaterdag 19 december

Schilderijen Anouk Gunter

9:00 | Fietsenstalling

Als kunstenaar staat Anouk Gunter (19 en 20 december in de Fietsenstalling op het Zusterplein 8 te Middelburg.Haar illustratieve werk straalt optimisme uit en graag zou ze wat vrolijkheid vreugde en humor en een hart onder de riem mee willen geven in dezeonzekere tijden.Naast schilderijen waarin mens en dier samengaan zijn er ook “Wijnkunstjes“ te zien waarin haar schilderijen in miniatuur nagemaakt zijn.Info: ww.gunterpaintings.nl



Kerst reparatie Repair Café

10:00 | De Kruitmolen

Zaterdag 19 december Bijeenkomst Stichting Repair Café Middelburg. Er wordt al zoveel naar de milieustraat gebracht wat met een kleine reparatie hergebruikt kan worden. Wij doen ons uiterste best om te helpen een reparatie uit te voeren en met succes! Wij doen zo’n 1100 reparaties op jaarbasis waarvan 65 procent weer gerepareerd wordt. Dit door eigen gemaakt gereedschap en kennis vanuit de reparatie vrijwilligers wordt er altijd wel een oplossing gevonden. Wilt u ook meehelpen aan een circulaire economie en uw spullen een tweede leven geven? Kom dan langs op zaterdag 19 december van 10:00 tot 15:00 (inname reparaties tot 13:00) op onze bijeenkomst bij Bowling en Partycentrum “De Kruitmolen” aan de Kruitmolenlaan 129 in Middelburg. Wij repareren en geven informatie over bijvoorbeeld kerstspullen, elektrisch/mechanische apparaten, laptop, tablet, smartphone, kleding en alles wat u kunt dragen, behalve witgoed. Wij rekenen alleen materiaalkosten, maar een donatie is altijd welkom! Meer info: Bert Huige info@repaircafemiddelburg.nl of 06-23644823.