De gediplomeerde hybride techniekdocenten.
De gediplomeerde hybride techniekdocenten. Foto: HTO

‘Het heeft me meer gebracht dan ik had durven hopen’

GOES – Negen Zeeuwse techneuten hebben onlangs hun pedagogische didactische diploma in ontvangst genomen. Vijf brengen hun opleiding al in de praktijk en de andere vier willen dit in 2021 gaan doen. Het traject tot hybride techniekopleider (HTO) werd drie jaar geleden in het leven geroepen naar aanleiding van het toenemend tekort aan techniekdocenten én de wens om meer praktijkkennis en vaardigheden binnen te brengen bij het onderwijs.


DOOR JESSICA ROVERS


Onder de gediplomeerden zijn Frank Mous en Johan van de Vreede. “Ik hoor regelmatig dat er een tekort is aan technisch personeel en ik wilde graag een bijdrage leveren aan de techniek in de toekomst en mijn loopbaan verbreden”, zegt Johan. “Door het HTO-traject heb ik de kans gegrepen om meer van het onderwijs te zien en mijn ervaringen te delen met jongeren en hen enthousiast te maken voor techniek.” Frank ziet al langer een stelselmatig tekort aan goed geschoold technisch personeel. “En kennis wordt nog onvoldoende wordt gedeeld tussen het onderwijs en het bedrijfsleven. Ik wilde hier graag verandering in brengen.”

Zowel Frank als Johan kijkt met een goed gevoel terug op het traject. “We hadden een leuke groep met professionals uit allerlei vakgebieden en kregen les van twee doorgewinterde docenten die ons de kneepjes van het vak konden uitleggen. Het was een ontzettend leerzaam, interessant maar vooral plezierig traject. De stages tijdens de studiebijeenkomsten geven meteen een inkijk de dagelijkse praktijk van het beroepsonderwijs.”


Koppelen

Johan zag dat hij snel een band wist op te bouwen met de leerlingen. “Ze roepen naar me als ik in de tuin aan het werk ben alsof ze me al jaren kennen. Wat het meest interessant is, is dat je praktijkvoorbeelden direct in het onderwijs kunt gebruiken en kunt koppelen aan hun leerproces. Dat spreekt leerlingen erg aan en maakt de stof meer relevant.”


Ervaring

Frank en Johan willen hun opgedane kennis in de praktijk gaan brengen. “Bij aanvang van het opleidingstraject heb ik aangegeven dat ik mijn kennis en ervaringen wil delen in het MBO niveau 4-onderwijs voor maximaal één dag per week”, vertelt Frank. “Tijdens mijn stage bij Curio in Bergen op Zoom heb ik de eerste contacten kunnen leggen. Ik wil in 2021 starten als hybride techniekdocent.”

Het traject heeft Johan meer gebracht dan hij ‘had durven hopen'. "Het diploma is het resultaat van een jaar ontdekken, zelfreflectie en investeren. Ik werk bij l'escaut woonservice als coördinator onderhoud en heb afgelopen jaar voor het eerst meegewerkt aan cross-over projecten van Scalda. Een docent van het Calvijn College wil graag bij l'escaut komen kijken. Wat zou het mooi zijn dat ik een dag voor de klas zou staan en op die dag de docent in het bedrijfsleven mee kan lopen.”[n]