Afval is grondstof

Op de milieustraten kunnen ze er over meepraten. Onvoorstelbaar wat daar aan afval wordt gebracht. De hele week door is er een stroom van auto’s, met of zonder aanhanger, volgeladen met afval. Dit jaar, tijdens de coronaperiode, was het dubbel zo druk. Dat zorgde voor files en wachttijden bij de milieustraat.

Wat gooien we allemaal weg? Alles wat we niet meer kunnen gebruiken, wat kapot is of niet meer interessant gaat bij het afval. Onze samenleving lijkt sterk op een Rupsje Nooitgenoeg-economie. Grondstoffen worden bewerkt tot producten. Die kopen we en gebruiken we een tijdje en daarna belanden ze op de grote afvalberg om daarna de verbrandingsoven in te gaan. Daarmee zijn we de grondstoffen op aarde in hoog tempo aan het uitputten en zorgen we voor grote milieuproblemen.

Gelukkig dringt door dat het zo niet langer kan. Als we de aarde leefbaar willen houden voor toekomstige generaties moet het anders. We moeten van Rupsje Nooitgenoeg-economie naar een kringloopeconomie. Daar kunnen we allemaal een bijdrage aan leveren.

Het begint bij ons koopgedrag. Kopen we duurzame producten? En zijn ze milieuvriendelijk verpakt? Een mooi voorbeeld zijn de wasbare luiers in plaats van milieubelastende wegwerpluiers. Hoe meer we inzamelen voor hergebruik (recycling), hoe minder restafval er is. Want alleen het restafval gaat naar de verbrandingsoven. Van andere grondstoffen worden nieuwe producten gemaakt. De gemeente Middelburg stimuleert met het nieuwe afvalbeleid onze afvalscheiding. Ook zorgen we voor bewustwording. De nieuwe digitale afvalwijzer is daar een handig hulpmiddel bij. Daarin kun je met een handige zoekfunctie zien welk afval in welke bak mag. Ik heb hem zelf ook op mijn telefoon. Je staat er versteld van wat je allemaal gescheiden kunt inleveren. Kijk op www.middelburg.nl/afvalwijzer.[n]