De eerste zonnepanelen liggen op het dak van de loods in Gapinge.
De eerste zonnepanelen liggen op het dak van de loods in Gapinge. Foto: Ruud Backx

Tweede zonnepaneleninstallatie in Veere

VEERE - De Zonne-Energie Veere Coöperatie (ZEV) neemt in januari een tweede installatie met zonnepanelen in gebruik. De eerste panelen zijn vorige week gelegd op het dak van een loods van aannemersbedrijf Sturm in Gapinge.

VAN ONZE REDACTIE


De eerste installatie was in 2019 een initiatief van 26 huishoudens, die voornamelijk wonen in monumentale panden in de kern van Veere. De Stadsraad Veere zette het plan in gang. De bewoners wilden graag duurzame energie opwekken, maar zij kunnen zelf geen zonnepanelen op hun daken leggen.


Certificaten

Er kwamen al snel vragen voor een tweede installatie. Doordat een deel van de 26 huishoudens ook nog een aantal extra certificaten kochten kon het tweede postcoderoosproject voor Veere in gang worden gezet.

De coöperatie heeft nu 49 leden. "Het is vrij uniek dat een energiecoöperatie een tweede installatie realiseert", zegt adviseur Ted van Dam Merret. "Onze leden zijn zeer gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan groene energiewinning. Omdat het aanbrengen van zonnepanelen in een monumentale omgeving niet of nauwelijks is te realiseren, zijn wij aannemersbedrijf Sturm uit Gapinge zeer erkentelijk voor het ter beschikking stellen van hun locatie."

Door gezamenlijk duurzame energie in te kopen zorgen de Veerenaren voor een minder zware belasting van het milieu en zij genieten zelf van fiscale voordelen.


Meer informatie

Meer informatie over de regeling en voorbeeldinitiatieven staan op de website www.maakonzeregioduurzamer.nl.[n]