North Sea Port blijft vooralsnog records boeken

VLISSINGEN - North Sea Port heeft een recordjaar qua goederenoverslag achter de rug.

DOOR EUGÈNE DE KOK

Er is in de afgelopen twaalf maanden meer dan 71 miljoen ton overgeslagen in de havens van Gent en Zeeland. Het is voor het derde jaar op rij een record. Sinds de fusie tussen de havens in Gent en Zeeland is het qua overslag alleen maar beter gegaan.

Ten opzichte van vorig jaar is de overslag met 1,5 procent gestegen. De groei zit hem voornamelijk in droge bulk, die met 5,4 procent is toegenomen. Het gaat om zaken als zand, grind en bouwmaterialen. Het aantal containers dat is overgeslagen is gestegen met maar liefst 48,7 procent. Oorzaken van de sterke stijging zijn nieuwe diensten van de fusiehaven en een toename van het aantal koelcontainers.

Draaischijf

Tegenover de stijgingen staan dalingen in de natte bulk en stukgoed zoals fruit. Het laatste wordt meer en meer in containers vervoerd. “North Sea Port handhaaft twee jaar na de start als fusiehaven zijn positie als een echte bulkhaven en boekt vooruitgang als draaischijf voor containers tussen zeevaart en binnenvaart”, zegt een woordvoerder.

Het bedrijf is voorzichtig optimistisch over 2020. North Sea Port gaat net als afgelopen jaar uit van een lichte groei. De Brexit, een krimpende economische groei en dreigende handelsoorlogen maken het echter een moeilijk voorspelbaar jaar.[l]