Een van de twee gevelstenen van het wooncomplex.
Een van de twee gevelstenen van het wooncomplex. Foto:

SGP op de bres voor
gevelstenen Ravesteynplein

VLISSINGEN - Bij het sloopwerk op het Ravesteynplein in Vlissingen mogen de twee gevelstenen in de poort niet verloren gaan, vindt SGP Vlissingen. De partij roept het college van burgemeester en wethouders in schriftelijke vragen op de tegels te bewaren.

DOOR BRITTA JANSSEN

De sloopwerkzaamheden vinden plaats voor de bouw van nieuwe huurwoningen. De twee gevelstenen in de poort van het wooncomplex hebben historische waarde, schrijven de SGP-gemeenteraadsleden Lilian Janse en Cor Tromp in hun vragen. De tegels herinneren aan de plaatsing door de toenmalige burgemeester Van Woelderen en Woningstichting Goed Wonen. 'Een oplettende inwoner vroeg de medewerkers van het sloopbedrijf wat het plan is met deze gevelstenen', aldus Janse en Tromp. 'Een medewerker gaf aan dat zij geen opdracht hadden om de historische gevelstenen speciaal te behandelen, maar dat ze met het puin worden afgevoerd.' De partij wil dit voorkomen.


'Neem ze op in muZEEum'

Ze vraagt het college de gevelstenen 'te koesteren en blijvend te verzorgen door ze op te nemen in de historische collectie van de gemeente Vlissingen in het MuZEEum'.
Ook willen de twee raadsleden weten waarom een inwoner moet constateren dat de tegels mogelijk verloren gaan. 'Heeft het college niet zelf initiatief richting het slopersbedrijf genomen om deze tastbare en zichtbare geschiedenis op het gebied van woningbouw te bewaren?'[l]