Wethouder Vader:
Wethouder Vader: "We houden het kabinet aan het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen." Foto:

'Kabinet moet eens opschieten met verhuizing'

VLISSINGEN - De Zeeuwse overheden hebben vorige week maandag van staatssecretaris Barbara Visser van Defensie geen argumenten gehoord die heroverweging van het besluit om de marinierskazerne te verhuizen naar Vlissingen rechtvaardigen. “Ze kwam niet met nieuwe feiten en we begrijpen haar dilemma daarom niet”, zei de Vlissingse wethouder Albert Vader na het gesprek.

DOOR BRITTA JANSSEN

De staatssecretaris sprak in het provinciehuis in Middelburg met bestuurders van de provincie Zeeland, waterschap Scheldestromen en gemeente Vlissingen over wat zij het ‘marinekazerne-dilemma’ noemt. Als de kazerne van Doorn verhuist naar Vlissingen - zoals al in 2012 is afgesproken - vreest de staatssecretaris voor problemen met het behoud van de mariniers en daarmee de continuïteit van het Korps Mariniers. Anderzijds is een heroverweging van het besluit slecht voor de Zeeuwse economie en werkgelegenheid, aldus Visser.

Onbespreekbaar
“Wij herkennen haar dilemma niet”, stelde Vader maandag na het gesprek, ook namens de andere aanwezige Zeeuwse bestuurders. “We hebben van de staatssecretaris geen nieuwe argumenten gehoord waarom de verhuizing naar Vlissingen zou moeten worden heroverwogen. Alternatieven voor dit besluit zijn voor ons onbespreekbaar. Wij spreken over realisatie, niet over compensatie. Dat is voor ons totaal niet aan de orde. Aan een incidenteel douceurtje hebben we niet veel. De komst van de kazerne is al compensatie voor de uit Zeeland verdwenen overheidsdiensten.”

Verdedigd

Visser heeft de Zeeuwen haar excuses aangeboden voor de ontstane commotie. ‘Het was niet haar bedoeling om “Zeeland” te passeren en ze had gemeente, waterschap en provincie willen meenemen in haar zorgen’, aldus de Zeeuwse bestuurders. Maar die hadden daar weinig boodschap aan. Gedeputeerde Dick van der Velde van de provincie Zeeland liet weten dat je ‘geschaad vertrouwen niet herstelt door even sorry te zeggen’. ‘Daar is meer voor nodig. Zeker omdat de staatssecretaris tijdens het gesprek toegaf andere locaties dan Vlissingen te hebben onderzocht als mogelijke vestigingsplaats voor een nieuwe marinierskazerne.’

'Staatssecretaris heeft ons een loer gedraaid'

Dat vinden de Zeeuwen volgens Vader zeer kwalijk. “Het betekent dat ze heeft gelogen. De staatssecretaris heeft tegen ons steeds gezegd dat ze geen alternatieven onderzocht. Daarmee heb ik haar ook verdedigd, bijvoorbeeld in de gemeenteraad. Nu blijkt dat ze ons een loer heeft gedraaid.”

Onzekerheid
De koppeling dat mariniers ander werk zoeken door de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen is volgens Vader niet te maken. “Er zullen mariniers zijn die vertrekken door de verhuizing, maar er stromen ook veel nieuwe mariniers in. Daarbij zijn de uitstroomcijfers niet nieuw en al sinds 2012 is bekend dat de marinierskazerne naar Vlissingen komt. Die had al in 2017 geopend moeten zijn. Misschien vertrekken sommige mariniers wel vanwege de onzekerheid, omdat het allemaal zo lang duurt voordat de verhuizing een feit is.”

Opschieten
Het kabinet wil de Tweede Kamer uiterlijk 1 april een voorstel over de verhuizing van de marinierskazerne voorleggen. Wil de staatssecretaris binnenkort nog eens overleggen met de Zeeuwen, dan praten zij alleen over de realisatie in Vlissingen, stelt Vader, en niet over compensatie. “Inmiddels heb ik nog nooit zo’n ranzig dossier gezien als dit. De staatssecretaris werpt opeens een dilemma op zonder dat er nieuwe feiten zijn. Wij houden haar en het kabinet aan het besluit om de kazerne naar Vlissingen te verhuizen. En ze moeten daar eens mee opschieten.”[l]