De kinderen van de Sint Jozefschool mogen Moppereend nadoen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
De kinderen van de Sint Jozefschool mogen Moppereend nadoen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Voorlezen is een feest om naar uit te kijken

VLISSINGEN – 125 kleuters van het basisscholencomplex De Combinatie in Vlissingen kregen woensdag in het kader van de nationale voorleesdagen een voorleestas uit handen van de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar. De tas bevat naast informatie voor de ouders een kleine versie van het prentenboek van jaar Moppereend en een vingerpoppetje van de eend die maar geen speelkameraadje kan vinden.

DOOR MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Tijdens de Nationale voorleesdagen is er in veel basisscholen en bibliotheken voorgelezen. De prentenboeken top 10 wordt aangevoerd door Moppereend, van Joyce Dunbar en Petr Horãcek, en is zodoende het meest gelezen prentenboek van de afgelopen weken.

Als burgemeester Bas van den Tillaar op visite komt bij de groepen 1 en 2 van de Sint Josefschool, zijn er al enkele kinderen die het verhaal kennen. Ze hebben het lied over Moppereend al vaker gehoord en dansen en zingen met veel plezier mee.

“Leespromotie is heel belangrijk,” zegt de burgemeester tegen de aanwezige ouders. “Kinderen hebben later veel profijt als ze veel lezen en voorgelezen worden.”

Ritueel
De leespromotie wordt uitgevoerd door het team educatie van Bibliotheek Vlissingen en krijgt vorm tijdens activiteiten en begeleiding op scholen. Karien Krijt is onderwijsspecialist en stuurt het team aan. “We hebben een leesconsulent die bij de scholen langs gaat en met de klassen aan de slag gaat om het lezen te bevorderen. Daarnaast hebben we sinds kort een voorleesconsulent en hebben we sinds een aantal jaar de VoorleesExpres, waarbij vrijwilligers bij mensen thuis gaan voorlezen en taalspelletjes doen.” Het plezier in lezen is het allerbelangrijkste. Het stimuleert de taalontwikkeling en verbreedt de woordenschat.

“Taal hebben we overal voor nodig. Als een kind achterloopt op taal, zal het ook de andere lessen op school minder goed begrijpen.” De leespromotie kunnen de medewerkers van Bibliotheek Vlissingen en de docenten van de scholen niet alleen. Vrijwilligers verzorgen de uitleen in de schoolbibliotheken en helpen de kinderen bij het vinden van een leuk boek. “De inbreng van ouders is heel belangrijk”, zegt Krijt. “Daarom hebben we hen uitgenodigd bij deze voorleesmiddag. Als ouders elke dag vijftien minuten voorlezen, ontstaat er een ritueel waarnaar kinderen kunnen uitkijken. Het is een mooie start.”

Donderwolk
Met een grote handpop van Moppereend verwelkomt Krijt, die door de kinderen juf Karien wordt genoemd, de kinderen, ouders en natuurlijk de burgemeester. Hij mag plaatsnemen in een grote paarse fauteuil en genieten van het optreden, want dat is deze voorleesmiddag. Het verhaal leent zich voor interactie met de kinderen. Moppereend is namelijk mopperig, omdat haar vijvertje opgedroogd is en de kinderen laten zien hoe mopperig zij kunnen kijken. Eend gaat op zoek naar een vriendje om mee te spelen. Tijdens haar zoektocht komt ze allerlei dieren tegen die door de kinderen uitgebeeld worden. Uiteindelijk is Moppereend zo mopperig geworden dat er een grote grijze donderwolk boven haar hoofd is ontstaan. De donderwolk breekt open en het regent dat het giet, wat haar opgedroogde vijvertje tot een heerlijke zwemplas maakt. Met een kleurige regenboogpagina eindigt het boek met een groot waterballet. Op deze manier is lezen meer dan leuk en de kinderen zijn dan ook verrast dat ze een cadeau krijgen; de Voorleestas waarmee ze thuis het voorleesfeest kunnen voortzetten.

In Nederland zijn er op zestig scholen, vijfduizend Voorleestassen uitgedeeld. De tassen zijn tot stand gekomen dankzij Stichting Lezen, Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Stichting De Versterking en de lokale bibliotheken en scholen.[l]