Amsterdam, Oostertoegang 1891. FOTO JACOB OLIE, STADSARCHIEF AMSTERDAM
Amsterdam, Oostertoegang 1891. FOTO JACOB OLIE, STADSARCHIEF AMSTERDAM Foto: Jacob Olie, Stadsarchief Amsterdam

De verdwenen leeuwen van het Amsterdamse Centraal Station

VLISSINGEN - Sinds 1910 staan twee beelden van leeuwen onderaan de trap naar Boulevard Evertsen. De beelden die de trap uiteindelijk ook haar naam gaven; de Leeuwentrap. Vanaf 1876 stonden zij op een drietal treinviaducten oostelijke en westelijk van het Centraal Station in Amsterdam. Na sloop van deze 19e eeuwse viaducten verdween een groot deel van deze beelden in de vergetelheid. Van de in totaal 22 exemplaren was de nieuwe standplaats maar van enkelen beelden bekend.

St. Stadsherstel Vlissingen startte enkele jaren geleden een zoektocht naar de leeuwen en kreeg daarbij steun van drie Amsterdammers die twee leeuwen in familiebezit hadden. Precies een eeuw na plaatsing van de leeuwen in Vlissingen werd in januari 2010 in Amsterdam het ‘Genootschap Leeuwen van CS’ opgericht met als belangrijkste doelstelling het opsporen van de ontbrekende leeuwen. Verder verzamelt het Genootschap informatie over de leeuwen en wordt er middels lezingen en publicaties bekendheid aan gegeven. Een groot aantal exemplaren is inmiddels opgespoord. Meer info hierover is te vinden op www.leeuwencs.nl.

In maart 2020 brengt het Genootschap Leeuwen van CS het boek “De verdwenen leeuwen van het Amsterdamse Centraal Station” uit. Daarin een beschrijving van de geschiedenis van de beelden, de reden van hun komst bij het Centraal Station en de redenen van hun vertrek. Bovendien wordt er verslag gedaan van de zoektocht van hun huidige standplaats, want geen van de leeuwen staat nog op zijn originele plek. De zestien leeuwen van de Oostelijke en Westelijke viaducten, waar de Vlissingse beelden ook toebehoren zijn allemaal gevonden. De zes leeuwen van het bogenviaduct over de Korte Prinsengracht zijn nog spoorloos.

Het boek heeft een B5-formaat: 17 cm x 24 cm en telt 150 bladzijden. De helft van het boek bestaat uit beeldmateriaal, waaronder veel historische foto’s van het Centraal Station en de directe omgeving daarvan. De herkomst van de Vlissingse leeuwen wordt beschreven in het verhaal over de aanleg van het Westelijk viaduct en in een apart hoofdstuk over de Leeuwentrap.

Wilt u dit boek aanschaffen, wilt u ons dit dat dan vóór 24 februari 2020 laten weten?. [l]