De turnsters van VTV luisteren de avond op met een demo. FOTO CÉDRIC BROODMAN
De turnsters van VTV luisteren de avond op met een demo. FOTO CÉDRIC BROODMAN Foto: Cédric Broodman

'Sport toont hoe maatschappij eruit ziet'

VLISSINGEN – Een avond vol met trotse ouders en trotse sporters. Op vrijdag 7 februari werden de sporters van de gemeente Vlissingen in de spotlight gezet in de havenstad vanwege de prestaties die ze in 2019 hebben geleverd.

DOOR CÉDRIC BROODMAN

Tijdens de feestelijke avond in het Scheldemond College in Vlissingen was er ook een show om de aanwezigen te entertainen. Deze keer werden de demo’s gebracht door de Vlissingse Turnvereniging (VTV). Deze club is vrijdag ook in het zonnetje gezet. Elk jaar wordt de huldiging van de Vlissingse sporters georganiseerd samen met een plaatselijke vereniging. “Vandaag zetten we VTV in de spotlight. VTV bestaat al honderdtwintig jaar en is echt onderdeel van de Vlissingse sportidentiteit”, zei André Stroo, voorzitter van de Sportraad Vlissingen.

'Groene Ster
ploeg
van het jaar'

VTV heeft 570 leden. “Wij doen aan turnen en gymnastiek, maar ook zeker aan dans”, vertelde Ruud Kempe, vicevoorzitter van VTV. De demo van VTV had een Jungleboek- thema en de turnsters vlogen over de balk heen en dansten op de matten. Het publiek was onder de indruk. En volgens vicevoorzitter Kempe was de routine speciaal voor vandaag voorbereid.

Reddingsbrigade

Na een dansdemo mocht wethouder Rens Reijnierse van de gemeente Vlissingen de sporters te huldigen. Als eerste werd de sportploeg van het jaar gehuldigd, omdat ze zaterdagochtend vroeg weer een wedstrijd hadden. De sportploeg van het jaar ging naar het zaalvoetbalteam Groene Ster. De mannen zijn vorig jaar nationaal vijfde geworden met zaalvoetbal en hebben voor het eerst de bekerfinale gehaald.

'Romy mag naar
Oranje onder 17'

Als individuele sporters werden leden van atletiekvereniging Dynamica en zwemclub De Zeeuwse Kust (DZK) gehuldigd. Een andere winnaar, van de Dr. A. Stavermanbrigade vertelde over de reddingsbrigade. “De Stavermanbrigade doet aan reddingszwemmen in het zwembad, maar we trainen ook op het strand”, vertelde Olivier Verhoef. “Ik ben Vlissings kampioen sprint op het strand en doe mee aan Nederlandse en Europese kampioenschappen. Ik ben met de Europese kampioenschappen zelfs een keer tweede geworden.”

Talent

Een bijzondere categorie is het sporttalent van het jaar. Dit jaar ging de prijs naar korfbalster bij Fortis Romy de Rijke. André Stroo legde uit waarom ze het sporttalent van 2019 is. “Ze komt uit een sportieve familie en heeft haar lengte mee. Ze is geselecteerd voor zuid-west-Nederland en mag nu zelfs voor Oranje onder de zeventien meespelen.” Binnenkort is haar eerste interland en gaat ze naar het wereldkampioenschap korfbal. “We hopen nog veel van je te zien”, zei Stroo tegen het talent. Romy gaf een inkijkje in haar leven. “Ik train in Zeist en mijn vader of moeder brengt mij dan gelijk vanuit school naar Zeist om daar te trainen. Ik kom dan meestal rond tien uur ‘s avonds thuis aan.”

Verbroedering
“Sport laat zien hoe de maatschappij eruit ziet. Sport verbroedert”, stelde wethouder Reijnierse. “Het is belangrijk om de sporters in het zonnetje te zetten. Vereniging kunnen zich nomineren en zo worden ze dan in het zonnetje gezet met een hele show rondom de huldiging.”[l]