Leonora en Yasin zijn door naar de provinciale finale. FOTO DANIËL WISSEL
Leonora en Yasin zijn door naar de provinciale finale. FOTO DANIËL WISSEL Foto: Daniël Wissel

Yasin en Leona winnen Walcherse voorronde voorleeswedstrijd

VLISSINGEN – Een bioscoopzaal vol met ouders, klasgenootjes en spandoeken. Een jury die je van dichtbij aankijkt. Probeer dan maar eens je zenuwen in bedwang te houden en vijf minuten lang voor te lezen alsof je thuis bent. Dat moesten de tien kinderen die woensdag deelnamen aan de voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd presteren. Yasin en Leona deden dit het beste en vertegenwoordigen Walcheren bij de provinciale voorronde op zaterdag 4 april in Middelburg.

DOOR DANIËL WISSEL

Zaal twee van bioscoop Cine City in Vlissingen was woensdagmiddag omgetoverd tot een huiskamer. Op het podium stond een boekenkast vol met boeken en een stoel waarin de deelnemers één voor één mochten zitten om voor te lezen uit hun favoriete boek.

Maar voordat het echt kon beginnen, vertelde de jury, bestaande uit Jessica Pattipeiluhu, Steffen Brinkhaus en Suzanne Krijger waarop de jongens en meisjes, de beste voorlezers van de Walcherse basisscholen, goed moesten letten. "Praat niet te snel, sleep ons mee in jouw verhaal en breng de emotie zo veel mogelijk over."

Toppertjes
Toen die woorden door de kinderen uit groep 7 en 8 aandachtig waren opgenomen, kon de wedstrijd onder leiding van presentatrice Agnes den Hartogh beginnen. Iedereen kreeg vijf minuten, vertelde eerst iets over zijn of haar gekozen boek om vervolgens een stukje voor te lezen. Al doet voorlezen eigenlijk tekort aan de prestaties die werden geleverd, zag ook de presentatrice van dienst.

"Heel knap hoe ze dit doen voor een volle zaal. Sommigen kunnen zo bij het toneel." Vooral veel grappige en leuke verhalen passeerden de revue, maar Julia van de Cypressenhof uit Middelburg koos een kinderboek met een serieuze ondertoon. Ze was zelf in Kamp Westerbork geweest, dat had indruk gemaakt en dus las ze voor uit ‘Kinderen met een ster’, een boek over kinderen die de Tweede Wereldoorlog hadden meegemaakt. De jury was onder de indruk van haar inlevingsvermogen. "Je kunt merken dat je er bent geweest, heel goed gedaan." Na elke voorleesbeurt klonk er verdiend applaus en gejuich vanuit de zaal, want zoals Den Hartogh het vooraf al verwoordde. "Dit zijn tien toppertjes!"

Winnaars
Toen iedereen was geweest volgde het spannendste moment van de middag, de uitslag van de jury. Voordat het zo ver was, onderbrak Tijl Damen met zijn zang- en dansoptreden even de spanning. Daarna mocht jurylid Steffen Brinkhaus in de heerlijke voorleesstoel zitten. Hij begon zijn verhaal met complimenten voor alle deelnemers, maar natuurlijk konden er maar twee de beste zijn. De eerste voorlezer die tot winnaar werd uitgeroepen was Yasin (11). Volgens de jury had de leerling van de Sint Jozefschool uit Vlissingen bij het voorlezen uit ‘Het leven van een loser’ een groot inlevingsvermogen en bracht hij de emoties op een natuurlijke wijze over. Alsof het verhaal over hemzelf ging.

Yasin was verbaasd met zijn uitverkiezing. Op de vraag of hij ontspannen zat toen hij begon met lezen was hij dan ook duidelijk. "Nee." Hij won dus toch, net als Leona van De Branding in Vlissingen.

De elfjarige leerlinge kreeg tijdens haar beurt ook al snel de lachers op haar hand. "Ik ben een beetje klein", zei ze toen de microfoon nog een stukje lager moest.

Ze had gekozen voor Julius Zebra, omdat geschiedenis haar favoriete vak was op school. De jury vond dat ze de verschillende karakters heel goed had neergezet, de kleine Leona kon haar geluk niet op met de overwinning.

Belang
Winnen is natuurlijk leuk, maar de voorleeswedstrijd dient een hoger doel dan dat. Presentatrice Agnes Den Hartogh kon niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat kinderen blijven lezen. "Alle middelen die je kunt gebruiken om kinderen kind te laten zijn in hun eigen fantasie, moet je inzetten.

Door te lezen kom je in een heel andere wereld." De middag werd afgesloten met een paar wijze woorden.

"We moeten elkaar blijven voorlezen, ook als je ouder bent."[l]