Het boek met de foto van Ove Kindvall in kleur. FOTO KICK UITGEVERS
Het boek met de foto van Ove Kindvall in kleur. FOTO KICK UITGEVERS Foto: Kick Uitgevers

CHAPEAU: Deels Zeeuwse uitgeverij Kick komt met boek over wedstrijd van vijftig jaar geleden
KOP: 'Finale Europa Cup nog steeds hoogtepunt in de geschiedenis van Feyenoord'

GOES - De deels Zeeuwse uitgeverij Kick komt met een vuistdik boek over Feyenoord als eerste winnaar van de Europa Cup. Het is op 6 mei vijftig jaar geleden dat de Rotterdammers de Schotse kampioen Celtic versloegen in San Siro in Milaan.

VAN ONZE REDACTIE

De oudere Feyenoord-fans kunnen de wedstrijd ongetwijfeld nog voor de geest halen. De beslissing viel in de verlenging, toen spits Ove Kindvall een dieptepass van aanvoerder Rinus Israël over doelman Even Williams in het net wipte: 2-1. De finale is voor volksclub Feyenoord nog altijd het hoogtepunt in zijn geschiedenis. Matty Verkamman uit Kats en zijn collega Jaap Visser hebben ‘Leve Feyenoord 1 - de Cup in de Kuip’ gemaakt met journalisten Peter Ouwerkerk, Jan D. Swart en Mark Lievisse. Er staan veel verhalen in over het seizoen 1969-1970 die worden afgewisseld met uniek beeldmateriaal. Het boek is gemaakt met ondersteuning van Feyenoord-iconen aanvoerder Israël, spelmaker Willem van Hanegem en Kindvall.

Standaard

Op de cover is de goal van Kindvall te zien, voor het eerst in kleur. Er komt een standaard-editie, maar ook een luxe versie. Dat is een cassette met het boek en een replica van het shirt dat de Feyenoorders op 6 mei 1970 droegen. Israël, Van Hanegem en Kindvall gaan het shirt met de opgenaaide rugnummers stuk voor stuk voorzien van hun handtekening. Mensen die het boek voor 22 maart reserveren komen met hun naam in het boek. Zij kunnen bovendien wisselende covers kiezen met Israël, Van Hanegem of Kindvall en een keuze maken voor een shirt rugnummer 3 (Israël), 9 (Kindvall) of Van Hanegem (10). “Het is een fantastisch project om te doen. De drie spelers die met ons meewerken zijn intussen de zeventig jaar ruimschoots gepasseerd, maar ze genieten ervan dat hun prestatie van weleer een halve eeuw later nog zo enorm tot de verbeelding spreekt”, zegt Verkamman.

Noord-Beveland

Hij is mede-eigenaar van Kick en geeft naast voetbalboeken ook boeken over Zeeland uit. Kees Slager heeft voor Kick de bestseller ‘Watersnood’ geschreven. Samen hebben ze het vijf kilo wegende boek ‘Tholen’ geproduceerd. De eerste druk van 2000 exemplaren was razendsnel uitverkocht. De tweede druk is ook bijna op. ‘Tholen’ was het eerste deel in een reeks over alle Zeeuwse regio’s. In het najaar verschijnt het tweede deel over Noord-Beveland. In de jaren hierna verschijnen ook boeken over Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, Zuid-Beveland en Walcheren.

‘Leve Feyenoord 1 - de Cup in de Kuip’ is te reserveren via www.kickuitgevers.nl.[l]